Komende tijd Jupiter en Venus spotten

Door RagingR2 op maandag 4 november 2013 16:49 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 5.813

In aanvulling op mijn vorige blog-bericht een kleine doe-het-zelf om Jupiter en Venus waar te nemen.

De komende tijd kun je dus Jupiter, maar ook Venus, redelijk makkelijk aan de hemel spotten. Vooral voor Venus moet je de komende tijd (pakweg de komende 4 weken) goed opletten, want daarna is hij niet (goed) meer te zien.

Voor Jupiter:
Kijk bij voorkeur om 23:00 of later naar het oost-noordoosten. Tot pakweg 22:00 staat Jupiter zo laag dat je hem waarschijnlijk alleen kunt zien als je redelijk vrij zicht richting de horizon hebt. Als het goed is zie je redelijk laag aan de hemel iets wat op een héle felle ster lijkt; duidelijk een stuk feller dan alle andere sterren: dat is Jupiter. Er staat nog een redelijk felle ster, iets meer naar rechts, dat is Betelgeuze. Dus als je twee redelijk felle sterren ongeveer in het oosten ziet, dan is Jupiter de felste van die twee, die links staat.

Heb je een huis-tuin-en-keuken verrekijker liggen, richt die dan zeker even op Jupiter. Dan zie je hopelijk een paar manen als hele kleine stipjes, en zie je bovendien het verschil met een ster. In tegenstelling tot een ster wordt Jupiter namelijk duidelijk een bolletje als je hem vergroot (als je verrekijker goed scherpgesteld staat uiteraard).

Voor Venus:
Venus is vroeg in de avond zichtbaar in het zuid-zuidwesten, rond de schemering. Hij is de komende weken het beste zichtbaar tussen ongeveer 17:30 en 18:15; daarna staat hij al te laag en verdwijnt hij alweer achter de horizon. Ook hier weer: Venus lijkt op het eerste gezicht een hele felle ster. Venus is na de maan en de zon het felste object aan de hemel. Hij is hierdoor zelfs al in de schemering (vanaf 17:30) zichtbaar. Ook Venus wordt door een verrekijker duidelijk een wit bolletje.

Algemene opmerkingen:
1. Hoe later, hoe verder met de klok mee.
Voor Venus en Jupiter geldt; net als alle objecten die aan de "zuidelijke kant" van de sterrenhemel zichtbaar zijn: naarmate de tijd vordert, schuiven ze op naar rechtsboven, dus met de de klok mee richting het hoogste punt dat ieder object behaalt precies in het zuiden, en daarna zakken ze richting het oosten weer af. Oftewel: ongeveer de zelfde baan die de maan en de zon aan de hemel afleggen. Je kan dus ook zeggen: alles draait visueel om de Poolster heen, die immers recht boven de noordpool staat in het verlengde van de as van de aarde.
Sommige dingen zijn dus als het net donker wordt nog niet zichtbaar boven de westelijke horizon, maar later in de avond/nacht wel. Andere dingen, die vroeg in de avond hoog in de hemel of al in het oosten staan, verdwijnen dus verderop in de avond/nacht alweer achter de oostelijke horizon.

2. Iedere avond iets verder met de klok mee.
Daarbij geldt voor de sterrenhemel bovendien: iedere avond schuift alles iets verder met de klok mee ten opzichte van de vorige avond. Dus Jupiter bijvoorbeeld staat in de tweede helft van december al tussen 21:00 en 22:00 vrij hoog in het oosten waardoor hij dus nog vroeger en makkelijker zichtbaar is dan op dit moment. Jupiter blijft ongeveer het komende half jaar nog zichtbaar, waarna hij ('s-nachts) weer achter de oostelijke horizon verdwenen is. Voor Venus is het 'window' echter een stuk kleiner, en moet je de komende paar weken goed opletten. Half december is hij namelijk al bijna verdwenen achter de horizon en is bovendien het tijdsbestek waarin je hem kunt zien nog korter geworden dan nu. Dit heeft er onder andere mee te maken dat Venus zowel in werkelijke afstand en daardoor ook visueel aan de hemel, een stuk dichter bij de zon staat. Voor wie daar meer over wil weten kan ik nog wel een keer iets uitleggen over inferieure en superieure planeten, (maximale) elongatie en onder- en bovenconjunctie. :)

Volgende: Komeet C/2012 S1 ("ISON") 11-'13 Komeet C/2012 S1 ("ISON")
Volgende: Manen van Jupiter en Orionnevel met 10x50 verrekijker 10-'13 Manen van Jupiter en Orionnevel met 10x50 verrekijker

Reacties


Door Tweakers user basst85, maandag 4 november 2013 22:39

Hierop kun je duidelijk zien wanneer de planeten zichtbaar zijn:
http://versio.basst.nl/Files/Screenshot_MobileObservatory.png

Is een screenshot van deze (mooie) app:
https://play.google.com/s...?id=com.kreappdev.astroid

Door Tweakers user RagingR2, dinsdag 5 november 2013 09:23

Thanks voor de tip!
Stellarium is voor de PC/tablet/smartphone tot nu toe de handigste en uitgebreidste app vind ik, maar deze ziet er ook wel gebruiksvriendelijk uit! :)

Door Tweakers user svdheuvel, dinsdag 5 november 2013 12:47

Kan je ook de heuvel zien op Venus? :+

Door Tweakers user GoT, dinsdag 5 november 2013 16:39

Nee, maar wel het achterste van Uranus.

Door Tweakers user RagingR2, woensdag 6 november 2013 09:34

Thanks for the input, guys. ;)

Door Tweakers user GoT, vrijdag 15 november 2013 16:16

Mocht je geinterresseerd zijn
28 november: ISON (of niet)
https://www.google.nl/?q=ISON#q=ISON

Reageren is niet meer mogelijk