Eerste stappen in de Sterrenkunde

Door RagingR2 op dinsdag 17 september 2013 20:13 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 4.069

Ik gebruik mijn Tweakblog met onregelmatige tussenpozen. Een tijd heb ik het een en ander over hardware gepost rond de tijd dat ik een nieuw systeem ging aanschaffen; en zo af en toe post ik iets over een nieuwe game die dan uitkomt zoals Diablo III, of over iets in het nieuws rond computers/games dat me bezig houdt, zoals enige tijd geleden het rumoer rond de presentatie van de nieuwe PS4 en vooral Microsoft met de nieuwe XBOX One "mediastunt" (laten we het positief bekijken).

Daarna heb ik al een tijd niets meer gepost. Maar ik denk dat ik nu een nieuwe 'bron' heb gevonden die ik kan aanboren. Zoals die dingen meestal gaan bij mij, valt het kwartje pas redelijk laat. Ik bedenk op een gegeven moment ineens: oh ja, als ik er dan toch gefascineerd door ben en er iets over kwijt wil, kan ik het ook wel als voeding voor mijn Tweakblog gebruiken. Nu is dat de (amateur)sterrenkunde. De komende tijd zal ik hier (dus) nog wel meer over posten, maar voor nu houd ik het even bij een introductie.

Enige tijd geleden zijn mijn vrouw (Jeanny) en ik voor het eerst samen naar de Sterrenwacht bij ons in de buurt gegaan en we hebben de smaak nu wel te pakken en het lijkt er op dat we echt aan een nieuwe hobby beginnen. Ik zie mezelf nog niet over pakweg 2 jaar met een telescoop van € 2000 in mijn achtertuin staan (die ik niet heb want we hebben alleen een balkon waar we overigens heel blij mee zijn). Maar het wordt wel, of het is nu eigenlijk al, een hobby waar we, zelfs wanneer casual, toch erg veel plezier uit kunnen halen. Om te beginnen gaan we in oktober meedoen aan de beginnerscursus sterrenkunde die Halley verzorgt. En ondertussen ben ik al bezig mezelf op internet in een aantal dingen te verdiepen, wat op zich al veel plezier geeft.

Ik ging als kind altijd al met een vriend van me (Joost) regelmatig naar Sterrenwacht Halley bij Heesch/Vinkel. Ik was er echter al jaren niet meer geweest, en Jeanny was er nog nooit geweest. We praten er eigenlijk al 2 jaar over om daar eens te gaan kijken op een open kijkavond die ze nota bene het hele jaar door 2 keer per maand hebben. Maar elke keer kwam het niet uit, of was het toch te bewolkt en zagen we er vanaf, en vergaten we het daarna weer een tijdje. Op 6 september was het dan eindelijk zo ver (stonden de sterren gunstig, mwuhahaha!) dat onze agenda's én de weersomstandigheden het toelieten.

De open kijkavond was vooral leuk als eerste kennismaking. Van kijken door de telescoop kwam helaas weinig terecht, ook door de grote drukte. Wel heel leuk om weer eens bij Halley te zijn! Enkele jaren terug hebben ze ingrijpend verbouwd en uitgebreid en het ziet er weer supermooi uit, met o.a. een soort collegezaaltje en een virtueel planetarium. Ter plekke vertelden ze ons over de beginnerscursus, dus daar gaan we maar eens mee beginnen.

Later zal ik op onderwerpen dieper ingaan. Ik zie ook wel wat mogelijke onderwerpen die ook wat meer de link leggen met "Tweakers" (of althans met hardware/computers), maar daarover later meer. Om even wat tipje(s) van de sluier op te lichten; ik heb al een redelijk goedkope verrekijker gekocht die toch redelijk geschikt is, zeker voor de eerste casual stappen in de amateur-sterrenekunde. Daarover later meer. En al lezende bijvoorbeeld op Wikipedia kom ik al dingen tegen waar mijn hoofd bijna van gaat duizelen alhoewel ik mezelf toch zie als iemand die niet dom is, en een redelijke kennis van wiskunde, techniek en ruimtelijk inzicht heeft. Maar als ik het dan snap, dan vind ik het ook leuk om er wat over te vertellen. Mensen die de tutorial missions van Kerbal Space Program wel eens opgestart hebben, kunnen zich hier misschien al een klein beetje iets bij voorstellen, want daar komen een aantal termen voorbij die ook voor (amateur)sterrenkundigen relevant of belangrijk zijn. Apoapsis en periapsis anyone?? Dus je kunt op deze Tweakblog in de komende maanden ook wat posts verwachten over onderwerpen waarvoor ik nu al mijn excuses aanbied dat ze wat technisch kunnen zijn, maar die wel af en toe tot 'astonishing' inzichten leiden. Ook daarover later dus meer.

Ondertussen ga ik me weer even verder verdiepen op sites zoals: http://www.astroforum.nl/
En tot slot de link die ik jullie ook niet wil onthouden: www.sterrenwachthalley.nl

Volgende: Eerste heelal observaties met verrekijker 09-'13 Eerste heelal observaties met verrekijker
Volgende: The talk of the town... 06-'13 The talk of the town...

Reacties


Door Tweakers user lennart111, dinsdag 17 september 2013 20:56

ik ben nu eerstejaars sterrenkunde in groningen en het is voornamelijk natuurkunde.
toen ik de titel las dacht ik ook eerst dat het door een student geschreven zou zijn :P
maar het is mooi dat mensen interesse hebben in wat toch een van de oudste vormen van wetenschap moet zijn. er zijn in heel Nederland maar ongeveer 60 eerstejaars die pure sterrenkunde doen.

wanneer ik dan toch bezig ben met een (mini) betoog voor sterrenkunde, het is zonde dat er steeds verder in de budgetten van ruimtevaart organisaties wordt gesneden. Dit geld is namelijk nodig om de mens in de ruimte te krijgen. Waarom moeten mensen nou zo nodig de ruimte in? hoor ik u denken, nou om het uit te leggen in termen die de mensen met het geld begrijpen: grondstoffen en nieuwe markten.

Door Tweakers user RagingR2, dinsdag 17 september 2013 22:07

(Bij voorbaat excuses voor mijn lange reactie, maar je gaf me weer een aantal mooie aanknopingspunten, waarvoor dan weer dank! Ik heb hier een daar wat kernwoorden in mijn verhaal dik gedrukt, vergelijkbaar met in de blogpost zelf.)
lennart111 schreef op dinsdag 17 september 2013 @ 20:56:
maar het is mooi dat mensen interesse hebben in wat toch een van de oudste vormen van wetenschap moet zijn.
Hmm, interessante stelling. Volgens mij is dat niet echt vast te stellen; ook omdat het moeilijk te bepalen is wanneer iets een wetenschap is. Kometen en zonsverduisteringen, en natuurlijk gewoon de zon en de maan en de sterren, hebben mensen natuurlijk sinds het prilste begin van onze soort aan de hemel gezien, en daar al dan niet waanzinnige verklaringen voor verzonnen, maar om het dan meteen een wetenschap te noemen... :P Aan de andere kant, de eerste paar millennia "geneeskunde" hadden met wetenschap ook weinig van doen, dus misschien heb je wel gelijk.
er zijn in heel Nederland maar ongeveer 60 eerstejaars die pure sterrenkunde doen.
Op zich snap ik dat wel, want hoe fascinerend ik sterrenkunde en ruimtevaart ook vindt, ik kan me nauwelijks voorstellen dat er heel veel werk in te vinden is.
wanneer ik dan toch bezig ben met een (mini) betoog voor sterrenkunde, het is zonde dat er steeds verder in de budgetten van ruimtevaart organisaties wordt gesneden. Dit geld is namelijk nodig om de mens in de ruimte te krijgen. Waarom moeten mensen nou zo nodig de ruimte in? hoor ik u denken, nou om het uit te leggen in termen die de mensen met het geld begrijpen: grondstoffen en nieuwe markten.
Wat betreft nieuwe markten denk ik dat dat nog enigzins optimistisch is voorlopig. ;)
Er zijn statistische berekeningen gemaakt door bepaalde wetenschappers (bepaald niet algemeen geaccepteerd) hoeveel planeten er in het heelal zouden kunnen zijn en op basis daarvan en een heel stel andere factoren: op hoeveel daarvan er dan leven zou kunnen zijn. Maar die berekeningen hangen aan elkaar van letterlijk "tig" aannames, om maar eens te beginnen met de aanname dat leven overal vergelijkbaar zou moeten zijn met dat op aarde en dus afhankelijk zou moeten zijn van dezelfde omgevingsfactoren als op aarde: water, zuurstof, ca. 14 graden celsius, etc. En zelfs al snijdt die berekening wiskundig gezien wel hout: dan nog, wanneer statistisch is aangetoond dat er leven moet zijn in het heelal (lees: de kans is groter dan 1); is dat nog geen absoluut bewijs dat het er ook echt is. Bij het ontstaan van leven komen gigantisch veel toevalligheden kijken waarvan het ook maar toevallig zo kan zijn dat die zich nóg niet op een andere plek hebben voorgedaan, ook al zou dat statistisch gezien wel kunnen.

Verder ben ik het helemaal met je eens dat ruimtevaart gewoon door moet gaan, maar dat is meer een gevoelsmatige kwestie voor mij. Misschien heb ik ook gewoon teveel Star Trek gekeken. Maar ik wordt redelijk vaak verbaasd/overdonderd of zelfs geëmotioneerd door dingen die met sterrenkunde/ruimtevaart te maken hebben, en hoe nietig die mij als mens doen voelen. Een voorbeeldje is een totale zonsverduistering die ik zelf 2x meegemaakt heb, of op een plek met weinig lichtvervuiling de melkweg helder in de lucht zien staan. Of mooie beelden van een ruimtemissie, met camerabeelden waar de aarde als blauwe bal op te zien is.
Daarbij denk ik dat dit op veel mensen zo'n soort effect heeft en dat dit over het algemeen verbroederend werkt. Het is denk ik moeilijk te bevatten hoeveel maatschappelijke invloed wereldwijd de eerste foto van "de blauwe knikker" ("Blue Marble") genoemen uit de ruimte gehad moet hebben in 1972. Vergelijkbaar met de doorbraak van Darwin's evolutietheorie zorgde deze foto er in 1x klap voor dat de mens weer een lesje in nederigheid bijgebracht kreeg. Daarbij wordt er aan ruimtemissies over het algemeen door verschillende landen samen aan hetzelfde doel gewerkt wat denk ik een goed voorbeeld voor iedereen is op deze aardkloot die hier en daar steeds verder versplinterd raakt.

Hier aansluitend aan, ben ik dan ook nogal huiverig als er over de ruimte wordt gesproken in het kader van het zoeken van grondstoffen. Aan de ene kant denk ik dat niemand er last van heeft als wij helium en waterstof van Neptunes gaan aftappen. Aan de andere kant voelt dit nogal als het verplaatsen van het probleem dat wij blijkbaar niet genoeg hebben aan onze eigen planeet, en het schijnbaar definitieve bewijs dat de doemdenkers toch gelijk hebben die zeggen dat de mensheid een rattenplaag is die blijkbaar geen grens aan zijn eigen groei kan aanbrengen en zal blijven doorgroeien desnoods in de rest van het zonnestelsel of zelfs daarbuiten, totdat echt alle grondstoffen waar we bij kunnen komen opgebruikt zijn of we door ziekte/oorlog/plaag onze eigen ondergang worden.

Ach ja... iedereen die ooit Star Trek gekeken heeft of een televisieserie of computerspel heeft gevolgd waar ruimtereizen (door verschillende rassen) in voor kwamen, had natuurlijk op zijn klompen aan kunnen voelen dat zoiets vroeg of laat zou gaan gebeuren. We houden het denk ik niet tegen. Want aan de ene kant zeg jij dat er bezuinigd wordt op ruimtereizen. Aan de andere kant zien we nu al dat er private initiatieven ontstaan van (rijke) individuen en bedrijven die eigenhandig de ruimte in willen gaan. Als die technologie dus blijkbaar voor de rijken der aarde binnen handbereik komt, is het naïef om te denken dat die ruimteruizen over pakweg 100 jaar alleen voor 'nobele' doelen zoals nieuwsgierigheid of wetenschap gebruikt zullen worden. Het is wachten op de eerste rijke stinkerd die een mining operation in de hoeken van ons zonnestelsel op poten zet. En dan kan de kolonisatierace van start gaan zoals die eerder op aarde heeft plaatsgevonden in Afrika, in de 'frontier' van het wilde westen, op de wereldzeeën en op Antarctica. Met linealen allemaal lijnen op een kaart tekenen en vechten wie ergens als eerste een vlag in de grond zet.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 september 2013 22:47]


Door Tweakers user himlims_, woensdag 18 september 2013 09:48

2 wk geleden wat openavond te heesch

Door Tweakers user RagingR2, woensdag 18 september 2013 14:10

himlims_ schreef op woensdag 18 september 2013 @ 09:48:
2 wk geleden wat openavond te heesch
Op 6 september bedoel je? Ja, daar zijn wij dus heen geweest, zoals ook in het blogbericht te lezen is. :)

Reageren is niet meer mogelijk