Tussenstand van m'n huidige gamesysteem

Door RagingR2 op dinsdag 10 mei 2011 21:05 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 4.790

Mijn systeem is nu ongeveer 2 jaar oud, dus ik vond het wel even tijd om wat puntjes op te sommen bij wijze van "halfweg-evaluatie" (nou ja, aangezien mijn systemen meestal ongeveer 3 jaar mee gaan, is het meer een 2/3e-evaluatie).

Huidige situatie
In mei 2009 was mijn vorige systeem (een P4-3,0Ghz systeem) ongeveer 3 jaar oud, en heb ik een nieuw systeem besteld, met name met het oog op sommige nieuwe games die niet echt vloeiend meer wilde draaien. Mijn nieuwe systeem (o.a. AMD Phenom-X2 955 en een Radeon HD4890) is nu dus ongeveer 2 jaar oud. Zie systeemspecs: gallery: RagingR2 en dan onder "Raging Phenom II".

Een vriend van me was half en half aan het kijken naar een nieuw systeem dus ik dacht ik zal de mijne ook eens even langs de gevoelsmatige meetlat leggen. Ook omdat ik me 2 jaar geleden min of meer had voorgenomen om vanaf dan "een beetje" op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van CPU´s en videokaarten gebeurde. Als ik na 3 jaar een nieuwe pc nodig heb voelt het altijd als zo'n berg werk (nou ja meer een woud van bomen) om me weer helemaal van voren af aan te moeten gaan verdiepen in alle hardware-componenten die weer compleet nieuwe naamgevings-systemen, sockets, features, etc. hebben gekregen. :P

Prestaties
Qua prestaties op de games die ik nu speel (en de komende tijd nog wil gaan spelen) werkt mijn PC nog prima, dus ik heb het idee dat ik de 3 jaar wel ga volmaken met dit systeem. Nog een jaartje, en die is ook weer zo om! CoD: Black Ops draait bijvoorbeeld nog prima. Ook heb ik de afgelopen tijd bijvoorbeeld Bulletstorm, Tron: Evolution, Just Cause 2 en een klein beetje Split/Second zitten spelen, en ook die draaien nog goed op hoge settings. Wat dat betreft ben ik dus wel blij dat ik 2 jaar geleden voor de HD4890 ben gegaan, wat op dat moment zo'n beetje de beste videokaart was die er te krijgen viel. Binnenkort ga ik Crysis 2 spelen, en ik ben dan ook benieuwd of die ook nog een beetje wil draaien. Crysis deel 1 en "Warhead" draaiden in elk geval goed; weliswaar niet op de volle resolutie van 1920*1080. Maar goed ik heb 1 voordeel; ik ben nooit zo heel kritisch qua behalen van (extreem hoge) framerates, of desnoods het ietsje lager zetten van de settings of de resolutie. Als het maar lekker speelt vind ik het al lang best.

Geluidsproductie
Ook moet ik een wat negatievere conclusie trekken. Bij de aanschaf van dit systeem had ik met o.a. de Antec P183 kast wederom de ambitie om een beetje een stil systeem te bouwen, en ik moet concluderen dat dat (wéér) niet gelukt is. Het zijn volgens mij vooral de videokaart (luidruchtige HD4890) en de ingebouwde Casefans aan de achter- en bovenkant van de P183 die redelijk veel geluid maken. Nou hangen die twee met elkaar samen, want ik heb die 2 casefans op de hoogste stand staan omdat anders volautomatisch de videokaart-cooler van de HD4890 nog harder gaat draaien, en die maakt nog veel meer herrie... Bovendien lijkt het me niet echt bevorderlijk voor de levensduur van het kleine coolertje op de videokaart als hij constant voluit moet draaien.
De voeding (Corsair) en de zelf door mij ingebouwde casefans (intake) aan de voorkant maken inderdaad niet of nauwelijks geluid, dus daar ligt het niet aan. Hoeveel geluid de stock cpu-cooler van AMD maakt is me niet helemaal bekend. Ik wil dit wel nog even gaan testen om het (zo goed mogelijk) te isoleren van al het andere geluid. Ik kan natuurlijk ff de videokaart eruithalen en de casefans loskoppelen of op de laagste stand zetten, dan hou ik behalve CPU alleen de voeding nog over. Nou ja, en de HDD´s natuurlijk, maar die zijn volgens mij ook verwaarloosbaar qua geluidsproductie.

Stoffilters
Verder merk ik dat ik de stoffilters aan de voorkant van de P183 wel héél vaak uit moet zuigen. Zodra die zo'n beetje vol zitten, hoor ik dat de kast "ademnood" krijgt waardoor o.a. de videokaart harder gaat blazen om toch nog koel te blijven. Op zich woon ik in een vrij modern huis met volgens mij niet heel veel stof; ik merk het eigenlijk alleen aan de stoffilters van mijn PC. Maar goed dat zie ik dan maar als pluspunt van de P183, want anders was al dat stof in de voeding en in de verschillende interne heatsinks en fans terecht gekomen waar ze lastiger of helemaal niet te verwijderen zijn. Tenminste, ik heb nog nooit een voeding opengeschroefd om stof te gaan wegzuigen...

Intensief gebruik
Verder moet ik, alles bij elkaar, concluderen dat het systeem zich behoorlijk goed houdt ondanks het feit dat hij behoorlijk intensief gebruikt wordt. En daar bedoel ik dan vooral mee dat hij meer aan dan uit staat, omdat ik hem naast gamen ook als mediaserver gebruik en om series etc. te downloaden. Ik heb er namelijk Tversity op geinstalleerd staan, waarmee ik dan via mijn PS3 mijn hele collectie op de TV kan streamen en dat werkt behoorlijk goed.

(( On a sidenote: Ik heb zelfs sinds kort door hoe ik ook HD (MKV) dingen kan streamen, wat eerst niet werkte via TVersity terwijl ze wél op mijn PC afspeelden, maar blijkbaar had dat toch iets met de codecs te maken. Voor de geïnteresseerden: met de aanpak die ene "KarnaG3" in dit topic post werkte het wel. Een beetje een raar verhaal vind ik zelf, aangezien MKV's ook voorheen gewoon op mijn PC afspeelden, en TVersity althans bewéért dat hij alles kan streamen wat ook op je PC wil afspelen omdat hij dezelfde codecs aanspraakt; maar blijkbaar gaat dat dus niet voor 100% op. Nou ja, het werkt nu in elk geval. ))

Anyway, ondanks dat mijn PC dus al 2 jaar intensief gebruikt wordt zijn er nog geen fans in de voeding of op de videokaart die door slijtage rare geluiden zijn gaan maken; dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Dus dat is weer positief...

Vergelijking met de actuele Best Buy Guide
Ook vind ik het wel grappig om te zien dat de CPU die ik al 2 jaar lang gebruik, nog steeds in de meest recente Best Buy Guide van mei voorkomt:
reviews: Tweakers.net Best Buy Guide: editie mei 2011
De CPU (een AMD Phenom II X4 955) weliswaar alleen in het "budgetgamesysteem", maar toch... En zowel in "het budgetgamesysteem" als in het "gamesysteem" zit nog steeds ongeveer hetzelfde geheugen als dat ik al 2 jaar gebruik: 4Gb 1333Mhz, wel van een ander merk en met een iets andere latency maar ik heb geen idee wat dat laatste betekent en of het (veel) invloed heeft. (Ik heb er dit geheugen in zitten: pricewatch: OCZ Platinum DDR3 PC3-10666)
Wat dat betreft krijg ik dus bijna de indruk; als ik er over ongeveer een jaar alleen een nieuwe stevige videokaart in doe, kan ik misschien wel weer 1 á 2 vooruit. Of is dat iets té optimistisch...? :P

Tot zover de "stand van zaken" van mijn systeem!
Misschien post ik binnenkort nog even een verslagje als ik wat meer weet over hoeveel geluid de afzonderlijke onderdelen van de PC maken; en dan met name de CPU-cooler.

Volgende: Platform "Exclusives" in gaming land 06-'11 Platform "Exclusives" in gaming land
Volgende: Bulletstorm rant... sorry moest effe. 04-'11 Bulletstorm rant... sorry moest effe.

Reacties


Door Tweakers user alwinuzz, dinsdag 10 mei 2011 21:13

Volgens mij, als je een nieuwe videokaart koopt en een SSD ben je helemaal bij.
Misschien nog een koeler voor je CPU voor een beetje overklokken...

Kan je vergelijken hoeveel je PC je toen heeft gekost, en hoeveel die nu ongeveer zou kosten?

Door Tweakers user RagingR2, dinsdag 10 mei 2011 21:32

Bedoel je hoeveel mijn huidige PC hardware nu zou kosten? Of hoeveel een vergelijkbare PC die weer 2 á 3 jaar mee gaat nu zou kosten? Want dat eerste, waarom zou ik dat willen weten?

Hoeveel hij toen kostte kan ik zou opzoeken ja, dankzij het feit dat Salland in je accountgegevens al je voorgaande facturen bewaart.

Door Tweakers user natasdiamon, dinsdag 10 mei 2011 22:15

Ehm, dat is een makkie toch?

geluid? als het echt moet, H50 op de processor, en een mid-end videokaart van de laatste generatie, die zijn een stuk stiller en zuiniger.

en een beetje snelheidsboost, altijd voor een SSD gaan.

en, als je met die mid-end videokaart een game niet trekt, wat nu nog niet gebeurd, omdat je met een redelijke videokaart perfect mee kan, moet je over een paar jaar een nieuwe mid-end kaart kopen, dan heb je veel minder last van herrie.

Door Tweakers user Fujibayashi, dinsdag 10 mei 2011 23:50

als je alleen gamed heb je geen reet aan een ssd

zo overrated voor gaming.

on: love teh blog heb net zelf mn nieuwe rig gekregen

Thermaltake armor A90 onhoorbaar icm 1090T ( mugen 2)

Door Tweakers user DefLite, woensdag 11 mei 2011 03:11

SSD helpt in sommige games wel. WoW bijv. waarbij je flink wat moet laden als je veel rondreist.

Door Tweakers user RagingR2, woensdag 11 mei 2011 06:34

Ja SSD heb ik zelf inderdaad ook nog een beetje het beeld bij dat het wel erg veel geld is voor een beetje tijdswinst bij het booten en laden.

Wie weet in de toekomst, maar op dit moment staat het niet hoog op mijn verlanglijstje.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 mei 2011 08:30]


Door Tweakers user Fujibayashi, woensdag 11 mei 2011 08:33

Ja idd in de toekomst np
maar nu bijv ik speel veel shooters en download veel en dan ben ik dus nooit host

dan moet ik altijd op de host wachten omdat ik altijd eerder dan de rest ben
benk ik met mn spinpoint nog steeds vaak en soms duurt het te lang en krijg ik een time out.

Door Tweakers user Hennie-M, woensdag 11 mei 2011 09:39

RagingR2, ik ben van amd 955 (phenom 2 X4) naar Sandy bridge gegaan.
(intel i5 2500k) en een SSD had ik al. Kom maar eens langs om te zien hoeveel sneller en hoeveel stiller het kan.
(geen stock cooler maar een Mugen II en een Intel X-25 SSD)
Ik denk wel dat mijn videokaart iets langzamer is dan die van jou (5850), en dat is dan ook het volgende wat ik zou gaan upgraden.

Ik was totaal niet ontevreden over AMD, maar nu ik weer intel heb voelt het allemaal wel meer vertrouwd aan. En het systeem is gewoon bloedje snel.

Door Tweakers user ChojinZ, woensdag 11 mei 2011 10:33

Fujibayashi schreef op dinsdag 10 mei 2011 @ 23:50:
als je alleen gamed heb je geen reet aan een ssd

zo overrated voor gaming.

on: love teh blog heb net zelf mn nieuwe rig gekregen

Thermaltake armor A90 onhoorbaar icm 1090T ( mugen 2)
SSD voor gaming is idd overrated. Maar helemaal zinloos is het zeer zeker niet. In sommige games zorgt het voor lagere laadtijden in-game waardoor de speelervaring beter wordt (bv. STALKER).

Door Tweakers user natasdiamon, woensdag 11 mei 2011 11:16

Qua FPS scheelt het heel weinig, maar ik vermoed dat met 90 procent van de games dat al genoeg is, een SSD laat heel je systeem snel aanvoelen, en laat een enorm zichtbare performancewinst zien, die je veel beter merkt dan een nieuwere cpu of meer werkgeheugen.

Door Tweakers user RagingR2, woensdag 11 mei 2011 11:58

Je gebruikt je SSD dan neem ik aan helemaal als C-schijf; daar installeer je dus windows op. Maar dan moeten de games toch ook op die SSD geinstalleerd worden, anders heeft het toch weinig effect op je laadtijden? In elk geval lijkt mij dat je C-schijf dan toch al snel veel te klein is; of je komt voor een grotere SSD op een afschrikwekkend prijskaartje uit...

Mijn ervaring is, zeker als je flink wat apps installeert, en dat is toch ook het handigst gewoon op de C-schijf, en zéker als je ook je games nog op de C-schijf gooit dat met Windows 7 150 á 200Gb geen overbodige luxe is, als je ook nog wat reserveruimte wil overhouden, en niet binnen een jaar je C-schijf nokvol wilt hebben staan...

@Hennie-M, ik kom binnenkort wel een keer langs! Wil het wel eens ff zien.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 mei 2011 12:14]


Reageren is niet meer mogelijk