Acer Extensa vervangen door Compaq Presario

Door RagingR2 op maandag 12 juli 2010 12:52 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 4.890

Een tijdje geleden poste ik al wat over de Acer Extensa notebook van Jeanny, waar ik na een hoop gesukkel met het standaard meegeleverde Vista zelf maar XP op heb gezet.

Notebook "geupgrade" naar Windows XP

Dat werkte op zich vrij goed; ik kon de drivers makkelijk vinden zodat ik met een Windows-CD redelijk makkelijk kon reinstallen -- zie verder bovenstaande post. Wel vind ik het nog steeds belachelijk dat als je betaalt voor een laptop + Windows je er niet gewoon de install-CD bij krijgt, maar alleen de image op de D-schijf met alle extra software van de fabrikant. Maar goed... daar heb ik me in die vorige post ook al druk over gemaakt en dat gaat voorlopig toch niet veranderen. :|

Ik zeg "werkte op zich vrij goed" omdat die Extensa met XP in plaats van Vista erop wél vloeiend draaide, maar dat was helaas van betrekkelijk korte duur. Ik heb gewoon de basisvoorzorgsmaatregelen genomen die je van een computergebruiker met gezond verstand mag verwachten; AVG virusscanner erop, niet al te veel software installeren (Jeanny gebruikt toch bijna alleen maar Firefox, Thunderbird en MS Office), en natuurlijk geen spam en rare linkjes openen. The usual stuff dus, maar dan nog loopt zo'n laptop binnen een paar maanden weer zo traag als... vul maar in (iets met een trechter). En dat met XP terwijl die notebook notabene voor Vista bedoeld was, of althans dat is wat er bij geleverd werd. Ik hou het erop dat die Extensa reeks niet de meest briljante notebook-reeks uit de recente geschiedenis is. Maar om de een of andere reden heb ik wel vaker dit soort ervaringen met notebooks. Ben ik de enige die het idee heeft dat notebooks veel sneller dan desktop PC's in de soep lopen en soms zelf een beetje voelen als wegwerpapparaten? Of misschien is het gewoon een idee in mijn hoofd dat voortkomt uit de frustratie dat een notebook een beetje als een "black box" voelt. Als er wat mis is bij een notebook schroef je hem toch wat minder makkelijk open of vervang je onderdelen dan bij een desktop PC.

Ik had me dus al voorgenomen om misschien maar weer eens een nieuwe install te doen, alhoewel deze install *checkt datum vorige post hierover* pas net 6,5 maand oud was. Ik heb de drivers en de Windows CD al, en ik had het kunstje al een keer eerder met redelijk gemak geflikt, dus waarom niet? Baat het niet dan schaadt het niet; in het slechtste geval kan hij toch weer een maandje of 6 vloeiend lopen. Maar toen had Jeanny's moeder al besloten om haar dit weekend een nieuwe notebook cadeau te doen omdat ze zo goed als afgestudeerd is voor Geschiedenis. Nou ja, ook prima. :P

Het is een Compaq Presario CQ61 geworden, de "445ed" om precies te zijn.
Site van Compaq: Compaq Presario CQ61-400 notebook pc serie
(pagina met specs en vergelijking met zuster-CQ-61 modellen)

EDIT: Ik heb nu ook, al zeg ik het zelf, een vrij aardige product review van deze laptop aan de archieven van Tweakers.net toegevoegd:
productreview: HP Compaq CQ61-445ED (VY534EA) review door RagingR2

Ziet er wel goed uit volgens mij. Heb hem gisteren zitten installeren; d.w.z. aanzetten, de pre-installed image zijn werk laten doen en daarna het "standaard" rijtje software er op gezet. Een pre-installed image die uiteráárd weer geïnfecteerd is met software-troep van de fabrikant. Ggrrrr! Deze keer van Compaq en ik zag ook spul van HP voorbij komen... twee voor de prijs van 1. Nou ja zal wel... Ik heb geen ongebruikte Win 7 install liggen dus het is niet anders; voorlopig doe ik het maar met de standaard install en zullen we eens kijken of deze het beter volhoudt. Klein pluspunt is dat ik die zooi tot nu toe alleen tijdens de install langs zag komen, en er uiterlijk in Windows nog niets van gemerkt heb na de install. Geen rare toolbars of systray-icoontjes die standaard aan staan, alleen een paar icoontjes op de desktop voor programma's die je optioneel kunt gebruiken of nog moet installeren. Wat ik dus in 99% van de gevallen niet doe.

Daarnaast staat ook op deze notebook weer Norton spul... schijnbaar hebben die deals met zo ongeveer elke notebook/PC-leverancier? Ik heb het er niet zo op. Ik zag ergens in een venstertje van deze trial versie iets staan van "nu en stuk sneller en stabieler". Pfff... hehe, zelf kennis siert het bedrijf! Ik weet niet hoe de actuele stand van zaken rond Norton producten is, maar alle horror-verhalen die ik o.a. op Tweakers gelezen heb over software die niet fatsoenlijk te verwijderen is... weg ermee. Het is al erg genoeg dat die trial versie al pre-installed is, ik hoop maar dat ik er echt vanaf ben nu ik het geloosd heb. Ik heb dus AVG-Free erop gezet, last time I checked stond AVG bovenaan de lijstjes.

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/images/emea/compaq-presario-cq61-100-nb-pc-series_400x400.jpg

Nog een rant-onderwerpje om als uitsmijter toe te voegen: ben ik de enige die zich ergert aan dat het altijd zo'n geklungel is om je mail-archief in een verse install van Thunderbird geïmporteerd te krijgen? (Ik gebruik Outlook Express al een paar jaar niet meer, maar dat was de laatste keer dat ik het gebruikte volgens mij hetzelfde liedje overigens.) De mail mappen vanaf de goede plek ergens heen backuppen, dan bij een nieuwe install in Thunderbird de mail-account aanmaken, kijken waar de mail-mappen staan (of zelf een map ergens aanmaken) en dan de oude mailmappen daarover heen kopiëren. Op zich werkt het wel... meestal en ongeveer. "Meestal", want ik heb ook wel eens gehad dat Thunderbird er geen bal van snapte en ik alsnog m'n mail kwijt was. En "ongeveer", omdat het deze keer vlekkeloos ging, op het feit na dat alle zelf aangemaakt submappen van de inbox van de @Home account daarna ineens magischerwijs verplaatst bleken naar "Local Folders". (Ja, dat is tegenwoordig inderdaad onderdeel van Ziggo, maar Jeanny heeft nog steeds een @Home adres. Ik niet meer door de fout van Ziggo maar dat is another rant for another time & place. 8)7 ) En om de één of andere reden heeft Thunderbird niet zo'n intuïtieve interface dat je net als in Windows Explorer meerdere mappen in één keer kunt selecteren en verplaatsen. Zucht, dan maar 1 voor 1 verslepen, waarna bleek dat slepen kopiëren betekende zodat ik ze daarna ook nog 1 voor 1 kon gaan deleten uit Local Folders. ZUCHT. Sowieso snap ik de logica achter het idee van die Local Folders niet echt. Voor mijn gevoel van logica is het enige wat je in de navigation lijst zou moeten zien de e-mail account(s) die je hebt aangemaakt + de submappen Inbox, Sent items, etc. daaronder.

Anyway... een nieuwe notebook dus. Ik ben wel benieuwd of deze notebook het beter gaat doen de vorige. Een Compaq in plaats van een Acer en bovendien met ogenschijnlijk een stuk betere specs. Wat me als eerste opviel is dat deze 4GB DDR-2 RAM heeft terwijl die Acer Extensa maar 1GB geheugen had, wat ik sowieso al weinig vond maar zeker als je Vista meelevert. Zie voor de rest de overige specs via bovenstaand linkje.

That's all for now.

Volgende: Bulletstorm rant... sorry moest effe. 04-'11 Bulletstorm rant... sorry moest effe.
Volgende: iPad en e-book readers (2) 06-'10 iPad en e-book readers (2)

Reacties


Door Tweakers user TrekDude101, maandag 12 juli 2010 13:08

Ik heb die Compaq laptops ook al aan meerdere mensen aanbevolen, als je het mij vraagt leveren ze goede prestaties voor het bedrag dat je betaalt :)

Ik had geen zin om Windows op die dingen opnieuw te installeren, dus ik had gewoon de standaard troep zoveel mogelijk verwijderd, en als je het goed doet, merk je er daarna niks meer van.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 12 juli 2010 13:10

Compaq is al jaren geleden overgenomen door HP, dus niet meer dan normaal dat je HP software voorbij ziet komen.

Norton is een stuk stabieler dan pakweg 10 jaar geleden. AVG staat op mijn lijstje helemaal op de bodem. In het verleden zelf teveel problemen gehad met de gratis versie. Heel leuk als het een virus vind maar niet verwijderd krijgt. Meermaals meegemaakt. Daarnaast heeft/had de free versie beperkingen zoals het niet kunnen scannen in archieven.

Thunderbird folders overzetten (net zoals Firefox) nooit problemen mee gehad. Maak gewoon een backup van de hele profile folder. Start thundebird (of firefox) op zodat deze app een profile folder aanmaakt en plaats dan de inhoud van de oude folder in de nieuwe. Nog nooit mislukt bij mij. Hoewel het misschien wel mis kan gaan als je de folder van een oude versie neemt en deze in de plaats zet van een nieuwe versie.

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 12 juli 2010 13:16

Mooie laptop, ik had de CQ60-420.

Het numpad is fijn, en verder een degelijke laptop.

Door Tweakers user Kriebelkous, maandag 12 juli 2010 13:34

Je weet dat je voor een Windows 7 OEM licentie (met allerlij gratis en trail software) ongeveer 10-20% betaald dan voor een losse windows 7 retail licentie?
en er zijn ook notebooks zonder OS te krijgen.

Zorg wel dat je norton verwijderd met de daarvoor gemaakte removal tool, en niet via het configuratiescherm. ander word je nieuwe notebook zo traag als dikke ......

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 12 juli 2010 14:43

Kriebelkous schreef op maandag 12 juli 2010 @ 13:34:
Je weet dat je voor een Windows 7 OEM licentie (met allerlij gratis en trail software) ongeveer 10-20% betaald dan voor een losse windows 7 retail licentie?
en er zijn ook notebooks zonder OS te krijgen.

Zorg wel dat je norton verwijderd met de daarvoor gemaakte removal tool, en niet via het configuratiescherm. ander word je nieuwe notebook zo traag als dikke ......
Onzin, de TRIAL-software is dik gesponsord door Google, Norton en andere bedrijven en zorgt er juist voor dat het OS (dat met een dikke bulkkorting wordt geleverd door Microsoft) bijna gratis meegeleverd wordt.

Door Tweakers user pcprutser, maandag 12 juli 2010 14:45

Bij het bedrijf waar ik stage heb gelopen, hadden we 5 palets met die acers, maar dan met 512mb geheugen, vista erop... Hebben we er 2 naast elkaar gezet, de ene met de originele 512mb en de 2e met 1gb geheugen, dat was alleen al met het opstarten te merken :p
oftewel: alle klanten werd aanbevolen er gelijk 1 gb in te laten zetten, heeft nog mooi wat geld opgeleverd.

Die Compaq is een mooie, heb zon zelfde (zelfde serie geloof ik) bij de over buren een poos geleden geinstalleerd, mooi afgewerkt, en degelijk spul!

Norton heb ik jaren geleden al afgezworen :| wat een troep is dat, destijds over gegaan op MacAfee, maar ook dat komt hier het huis niet meer in, voor mij alleen AVG, al is het alleen al omdat het gratis is :)

Door Tweakers user RagingR2, maandag 12 juli 2010 15:20

Kriebelkous schreef op maandag 12 juli 2010 @ 13:34:
Zorg wel dat je norton verwijderd met de daarvoor gemaakte removal tool, en niet via het configuratiescherm. ander word je nieuwe notebook zo traag als dikke ......
Welke tool bedoel je precies? Ik heb hem verwijderd via het start menu, en dan gewoon de optie "Uninstall" onder het Norton kopje.
pcprutser schreef op maandag 12 juli 2010 @ 14:45:
Bij het bedrijf waar ik stage heb gelopen, hadden we 5 palets met die acers, maar dan met 512mb geheugen, vista erop... Hebben we er 2 naast elkaar gezet, de ene met de originele 512mb en de 2e met 1gb geheugen, dat was alleen al met het opstarten te merken :p
oftewel: alle klanten werd aanbevolen er gelijk 1 gb in te laten zetten, heeft nog mooi wat geld opgeleverd.
Nou wij hadden dus de versie met 1Gb standaard er al in; in het begin deed die het inderdaad niet verkeerd, maar na een paar maanden werd dat ook prut.

[Reactie gewijzigd op maandag 12 juli 2010 15:31]


Door Tweakers user ScytheNL, maandag 12 juli 2010 15:37

Eerlijk gezegd snap ik die Norton rants van tegenwoordig niet. "Vroegah" had ik Norton Internet security geloof ik, dat complete pakket, en tegenwoordig Norton 360 3.x.

Op m'n P4 XP bak heb ik echt werkelijkwaar NERGENS last van wat betreft trage shit, slome bak of enig anderzijdse benaming voor last van de immer draaiende install. 1 keer configgen, ff een full systems check en alles wordt voor de rest voor je geregeld.
Tuurlijk verbruikt Norton wel wat resources maar met de geheugenbanken die iedereen tegenwoordig ramvol heeft staan met 4-8 GB maakt dat al helemaal geen flikker meer uit.
Ohh well, old habbits die hard i guess.

Door Tweakers user ResuCigam, maandag 12 juli 2010 17:00

Voor het snel verwijderen van alle bijgeleverde software is er dit handige stukje software:
http://www.pcdecrapifier.com/

Door Tweakers user Kerberos84, maandag 12 juli 2010 18:07

OMFG... Deze keer van Compaq en ik zag ook spul van HP voorbij komen... twee voor de prijs van 1. Nou ja zal wel...
Compaq en HP zijn......... hetzelfde bedrijf? Compaq is gewoon een onderdeel van HP... (de cheapere notebooks van HP zijn compaqs...) Dat een laptop vertraagt na verloop van tijd is toch wel gewoon omdat er rommel op komt, of omdat er bepaalde instellingen niet goed staan. Sinds Vista is dit wel verbeterd, zo worden temp bestanden beter en vlotter verwijderd. Windows 7 werkt daar wel goed mee. Maar ik kan je met redelijke zekerheid zeggen dat de laptop zelf daar weinig mee te maken heeft... Of het zou moeten zijn dat je HDD aan het slijten is of zo, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk...

AVG... nog zoiets... Ken jij een garagist die gratis werkt? Ik niet, dus waarom zou een gratis antivirus wel beter zijn dan een betalende?

Sorry, maar ik heb zoiets van dat je valt in de categorie van klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt... Maar goed, das mss gewoon ik...

Door Tweakers user lolcode, maandag 12 juli 2010 21:27

Voor het overzetten van mailarchieven kun je MozBackup gebruiken.

Door Tweakers user cs, maandag 12 juli 2010 21:30

Voor het backuppen van Thunderbird (en Firefox) gebruik ik meestal MozBackup http://mozbackup.jasnapaka.com/.
ben niet de enige met een goed idee dus :)

[Reactie gewijzigd op maandag 12 juli 2010 21:31]


Door Tweakers user RagingR2, maandag 12 juli 2010 22:24

@ResuCigam @lolcode en @cs bedankt voor de tips, zal er eens naar kijken. :)

@Kerberos84, beetje jammer dat je meent een oordeel te moeten gaan geven of ik weet waar de klepel hangt. Op mijn blogpost doe ik een beetje verslag van m'n digitale avonturen en maak ik van de gelegenheid gebruik maak om over wat dingen te ranten en me wat dingen hardop afvraag om bijv. wat discussie uit te lokken. Maar zo ongeveer het laatste wat ik daarmee wil bereiken is dat er een discussie ontstaat over wie het meeste verstand van zaken heeft. :S

En tja, sorry hoor, dat Compaq en HP één bedrijf zijn had ik me niet direct gerealiseerd, komt waarschijnlijk doordat ik bijna nooit laptops of complete PC-systemen koop maar alleen losse onderdelen. Als ik al iets van HP koop is het een all-in-one printer. ;) Maar goed mijn opmerking in de blog ging ook meer over het feit dat ik tijdens de install zowel dingen van standaard meegeleverde software voorbij zag komen met het Compaq logo erboven, als dingen met het HP logo erboven (niet tegelijk) en dat vond ik wel appart; ik noem het alleen maar even als onderdeel van mijn rant dat je nu (schijnbaar) niet van één maar van 2 bedrijven troep krijgt. Misschien is Compaq inderdaad exact hetzelfde als HP; nou ja het is een dochterbedrijf, maar dan vraag ik me dus af waarom er boven sommige stukjes het ene logo staat en soms het andere. Just curious, nothing more. :)

@ jouw opmerking over AVG, als het dan toch over verstand van zaken gaat vermoed ik persoonlijk dan weer dat jij qua virusscanners net zo min weet waar je het over hebt als ik. Heb je zelf vergelijkend onderzoek gedaan of baseer je je op een artikel? In dat laatste geval, voel je vrij om het met ons te delen. Of baseer je je gewoon op die zwart-witte logica van aannames die je erbij noemde? Assumption is the mother of all fuckups zeggen ze wel eens. Dus software die gratis is, is persé slechter volgens jou? Lekkere logica. Firefox en Thunderbird zijn ook gratis... er zijn meer Tweakers die dat gebruiken dan de standaard meegeleverde Internet Explorer en Outlook Express. Volgens jouw logica zouden die laatste dus 2 beter moeten zijn. Nou, dat Firefox en Thunderbird populairder zijn bij Tweakers is niet voor niets hoor. En verder heb ik een jaar geleden ofzo een keer een artikel gelezen waar AVG als één van de betere virusscanners uit de bus kwam; sorry ik heb even geen linkje, maar in elk geval zuig ik het dus niet zomaar uit mijn duim dat ik voor AVG gekozen heb.

[Reactie gewijzigd op maandag 12 juli 2010 22:37]


Door Tweakers user Bejit, dinsdag 13 juli 2010 10:40

Compaq, Acer.....zucht.

Ja prima specificaties voor de prijs, tot ze na 1,5 jaar stuk gaan en je kan fluiten naar je centen.(Of heel moeilijk moet gaan doen bij de winkel)

(En ja dit is gebaseerd op FEITEN, paar maanden terug nog een post op tweakers geweest over uitval van notebooks per merk)

Door Tweakers user mae-t.net, dinsdag 13 juli 2010 15:43

Compaq kent als ik het wel heb toch een stuk lagere uitval dan Acer, dus het is op zeker een stapje omhoog op de ladder.

Door Tweakers user RagingR2, dinsdag 13 juli 2010 16:26

@ Bejit wat stel jij dan voor? Een laptop betalen die 4x zo duur is zeker? Lijkt me een beetje zonde van het geldt, over het algemeen gaan laptops wel een jaartje of 3 mee. Maar je kan inderdaad pech hebben dat je uitval hebt net buiten de garantieperiode, maar dat is bij elk product...

Door Tweakers user rutgerlak, dinsdag 13 juli 2010 16:34

Ik zoek ook nog een laptopje, alleen dan zonder Windows. Voor studeren en werken gebruik ik altijd een stabiel en veilig (en makkelijke encrypt/decrypt) OS als FreeBSD of Linux. Ik vertrouw antivirus niet, misschien sturen ze je bestanden wel op naar centrale servers en verkopen ze deze gegevens aan advertentiebureaus? Windows zal zolang ze geen nieuwe niet-compatible-met-vista-7-xp kernel maken, altijd grote beveiligingsfouten houden.

Ook is antivirus NOOIT nodig, want je voert het toch uit onder de gebruiker X? Je geeft zelf gebruiker X die rechten? Laat het dan draaien onder gebruiker Y, met beperkte rechten in een chroot/jail of dergelijke. Het is pas een virus als het programma als een andere gebruiker iets kan draaien of uit een chroot/jail kan komen.

Over gratis software, het is vaak juist beter. Hier heb ik het dus niet over freeware, maar open source! Zie bijvoorbeeld besturingssystemen en webservers. Nginx/apache/lighttpd zijn allemaal veel beter ingericht dan IIS.

Door Tweakers user Kenhas, woensdag 14 juli 2010 14:00

Er zijn al een hoop extensa's buitengegaan en meestal na paar maanden klachten over het traag werken. Heb ondervonden dat het, in de meeste gevallen, opgelost was met de backup software die erop staat, te verwijderen.

Had in december zelfs een serie waarbij het backup programma bij het opstarten iedere keer een schermpje opende om te herinneren dat backup nog niet was ingesteld. Geen probleem maar enkel jammer dat je het schermpje niet kon sluiten en altijd op de voorgrond stond. Ben nu wel aan het twijfelen of het extensa of aspire was.

Maar voor mj staan compaq en acer een beetje op hetzelfde niveau (persoonlijk dan é). Compaq charmeert me wel door het eenvoudige uiterlijk. Niet teveel toeters en bellen (knopjes en flikkerende led'jes) maar gewoon rechttoe rechtaan

Door Tweakers user RagingR2, donderdag 15 juli 2010 21:07

Voor de geïnteresseerden, ik heb nadat ik deze blogpost had toegevoegd besloten om er ook maar een review van te maken. Onder andere omdat ik er erg tevreden mee ben. ;)
Maar ook omdat er voor dit product blijkbaar nog geen review was op Tweakers, dus heb me er maar even op gestort. Nú is het product nog actueel (en dat kan bij laptops natuurlijk vrij snel weer over gaan), dus wellicht dat er dan de komende tijd ook nog mensen hun voordeel mee kunnen doen!

productreview: HP Compaq CQ61-445ED (VY534EA) review door RagingR2

Reageren is niet meer mogelijk