iPad en e-book readers (2)

Door RagingR2 op dinsdag 15 juni 2010 12:51 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 6.108

Jeanny zit semi-serieus na te denken om een e-Reader te kopen onder andere i.v.m. de reis van 4 weken door India die we binnenkort gaan ondernemen. Gezien de hoeveelheden boeken die zij verslindt is het niet echt handig om dat allemaal in je backpack mee te zeulen.
Bijvoorbeeld de Sony PRS-300 (ca. € 150) of PRS-600 (ca. €250) ofzo. Het nadeel is echter dat er nog niet zo heel veel goede Nederlandse literatuur digitaal te krijgen is. Wel Engelse literatuur zoals op Project Gutenberg waar ik het eerder over had, of via de Sony e-book Store. Maar als je op die Sony Store of op Bol.com bij digitale boeken kijkt wat ze aan Nederlandse e-books hebben, is het aanbod nog vrij bedroevend. En op Amazon UK kan ik helemaal geen e-books vinden of ligt dat aan mij??

Anyway, ik zat zelf ook een beetje te zoeken, nieuwsgierig naar het issue waar ik het al eerder over had: comics lezen op een e-Reader. Ik moet zeggen dat voor comics lezen ik best wel zo'n ding zou willen. Lijkt me best relaxed, met zo'n ding op de bank zitten lezen. Ik kwam onder andere dit topic tegen, wel interessant, misschien zijn anderen ook geinteresseerd. http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=40475

Belangrijkste conclusies:
- Op de meeste 8-shades of 16-shades greyscale schermen zien comics er best aardig en leesbaar uit; uiteraard wel zwart-wit helaas.
- .CBR of .CBZ wordt uiteraard niet herkend, ZIP en RAR ook niet op alle readers; en de meeste kennen geen mappenstructuur dus losse JPG's wordt je ook niet vrolijk van.
- Een gast in dat topic heeft zelf een programmatje gemaakt dat CBR en CBZ direct naar EPUB kan converteren, en dan ook meteen de JPG's wat opschoont waardoor ze beter leesbaar zijn op een greyscale scherm. Ik heb het getest en werkt best aardig: http://sourceforge.net/projects/comictoepub/
- Een makkelijke manier om je EPUB's te previewen is deze addon voor Firefox te installeren: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/45281/

Andere mogelijke nadelen:
- Een comic is digitaal al gauw 50Mb, en de meeste betaalbare E-readers op dit moment hebben iets van 512mb geheugen waarvan dan 420Mb tot je beschikking staat om zooi op te dumpen. Pre-historische afmetingen als je het mij vraagt...
- Op een 5" of 6" scherm kun je vrij makkelijk een roman lezen, maar een comic leest toch wat minder fijn, zeker als je niet zoals op een iPhone "traploos" kan zoomen en naar alle kanten kan scrollen zeg maar.

Anyway, comics lezen op een e-Reader... het kan dus. :) Maar het blijft natuurlijk zwartwit (nou ja, 8 of 16-shades greyscale).

EDIT: na wat zoekwerk wat plaatjes gevonden van comics op een e-book reader. Deze zijn onderaan deze post toegevoegd om een idee te geven van hoe comics er uit kunnen zien op een e-reader met 8- of 16-shades greyscale. Ik heb nog niet echt duidelijke plaatjes kunnen vinden van hoe een relatief donkere kleuren-comic, met veel donkere vlakken, er in greyscale uit gaat zien.

Op een iPhone, iPad of een andere tablet, of een goedkope netbook kun je natuurlijk wel in kleur lezen. Dus als je dat belangrijk vindt moet je één van die apparaten kopen of wachten tot er een betaalbare kleuren-eReader uitkomt.
Want ik moet wel zeggen dat ik de iPad nog vrij duur vind gezien het vooralsnog redelijk beperkte doel dat ik er dus voor heb, en ook omdat ik eigenlijk nog wat moeite heb om méér dan de prijs van een goede nieuwe laptop te gaan betalen voor een apparaat dat in wezen minder kan dan een laptop.
Maar goed, aanvangsprijzen zijn altijd redelijk hoog natuurlijk, dat snap ik ook wel. :)
Ik denk dat ik dus nog even geduldig afwacht tot de iPad betaalbaarder wordt, of dat er betaalbare vergelijkbare kleuren-apparaten op de markt komen.

Ik zie dat de iPad inmiddels ook in Nederland te koop is, tenminste er staan prijzen op de Pricewatch:
http://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=ipad
Wel vraag ik me af wat je nu precies aan die 3G modellen hebt... wat kun je daar als gemiddelde gebruiker méér mee dan met de 'standaard' modellen waar ook WiFi op zit?

In other news, schijnt het behoorlijk slecht te gaan met iRex, de nederlandse fabrikant van de Iliad e-book reader (nieuwsbericht). Maar eerlijk gezegd vraag ik me ook af wat hun apparaat, dat ca. €450 of nog meer kost, méér kan dan bijv. die readers van Sony.

Tot zover... wordt ongetwijfeld vervolgd.

Enkele plaatjes om een idee te geven van comics op een greyscale scherm van een e-book reader:
http://www.bestebookreaderkindle.com/wp-content/uploads/2009/09/bestebookreaderkindle.jpg

http://www.comicbookjunction.com/wp-content/uploads/2009/02/sonyreader32.jpg

http://trendsupdates.com/wp-content/uploads/2009/09/iriver-story.jpg

http://www.the-ebook-reader.com/images/iriver-comic.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3404/3487938828_76de22f6ae.jpg

http://wuminhan.files.wordpress.com/2009/05/comics-without-flash.jpg

http://www.the-ebook-reader.com/images/comic-tall.jpg

http://www.cnet.co.uk/i/c/blg/cat/gadgets/the_readers.jpg

Volgende: Acer Extensa vervangen door Compaq Presario 07-'10 Acer Extensa vervangen door Compaq Presario
Volgende: Over DLC, demo's en map-packs 04-'10 Over DLC, demo's en map-packs

Reacties


Door Tweakers user ZpAz, dinsdag 15 juni 2010 12:58

De prijzen in de pricewatch zijn import-prijzen, omdat hij pas vanaf juli officieel verkrijgbaar wordt in Nederland (iPad) daarom zijn de prijzen ook nog een stuk hoger in de price-watch, hij wordt +- 499 voor het goedkoopste model (16GB Wifi).

Het verschil tussen de 3G en Wifi is dat de 3G 3G internet heeft (micro-sim). En volgens mij GPS, hoewel ik niet zeker weet of de Wifi dat laatste niet heeft.

Door Tweakers user Aelthar, dinsdag 15 juni 2010 13:01

Ja, de iPad is daar geschikt voor, maar om mee te nemen naar India?
-> Je reist, als je tas een keer valt, *pats* kapot scherm?
-> Diefstal gevoelig ?

Ik ben wel een iPad fan, maar 't is niet echt een wereldreis apparaat, haha

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 15 juni 2010 13:01

Wel vraag ik me af wat je nu precies aan die 3G modellen hebt... wat kun je daar als gemiddelde gebruiker méér mee dan met de 'standaard' modellen waar ook WiFi op zit?
Internetten waar je geen WiFi hebt :?

Door Tweakers user shaloca, dinsdag 15 juni 2010 13:54

M'n dochter van 3 zag van het weekend voor het eerst een iPad; reaktie een grote iphone!

Ipad diefstal gevoelig +++, e-Reader +
Ipad duur +++, e-reader +
Inhoud Ipad in India +, e-reader +
Misschien beter om in India gewoon naar de (2de hand) boeken winkel te gaan en er 2 kopen en zodra er een uit is de volgende

Door Tweakers user kmf, dinsdag 15 juni 2010 13:59

_eLMo_ schreef op dinsdag 15 juni 2010 @ 13:01:
Ja, de iPad is daar geschikt voor, maar om mee te nemen naar India?
-> Je reist, als je tas een keer valt, *pats* kapot scherm?
-> Diefstal gevoelig ?

Ik ben wel een iPad fan, maar 't is niet echt een wereldreis apparaat, haha
Een eink-reader is net zo gevoelig voor vallen en diefstal. Die hebben namelijk ook een glazen scherm.

Door Tweakers user Arthua, dinsdag 15 juni 2010 14:15

Het hangt er wel een beetje vanaf waar je heen gaat in India maar wat shaloca ook zegt, kan je niet gewoon ter plekke boeken kopen? Ze zijn wel engels, maar het is een beetje zonde om je E-Reader/iPad daar al kwijt te raken.

Door Tweakers user Aelthar, dinsdag 15 juni 2010 14:52

kmf schreef op dinsdag 15 juni 2010 @ 13:59:
[...]


Een eink-reader is net zo gevoelig voor vallen en diefstal. Die hebben namelijk ook een glazen scherm.
Nou, ik denk dat de plastic'en Kindle bv minder snel barst / kapot gaat dan een iPad... Die is van aluminium, en geeft de krachten van de val gelijk door aan het glas -> krak?
En diefstal gevoeligheid lijkt me duidelijk :p

Door Tweakers user gompje, dinsdag 15 juni 2010 15:31

Enkel een e-inkt scherm is geschikt om zeer lang in volle zon te lezen.
Zelf heb ik een nook en mijn ervaring is dat de mensen dit niet geloven tot ze het zelf kunnen zien wat een voordeel een e-inkt scherm is. Bij elk scherm dat licht uitstraalt raken je ogen na een tijd (<2u) zeer vermoeid. Je krijgt dan moeite met focussen: je ogen willen niet meer.
Op de nook kan ik makkelijk 4u aan een stuk lezen zonder last. Ik kan je vriendin (?) zeker een e-reader aanraden.
Met digitale comics heb ik geen ervaring.
Verder kan alles overal gestolen worden en krijg je alles kapot, t'is hoe je zelf met je spullen omgaat.

Door Tweakers user Gropah, dinsdag 15 juni 2010 16:19

Wij hebben hier een Be-Book liggen. Erg handig. Leest net zo goed als een echt boek. Je kan er ook een SD kaartje indoen waardoor je (volgens mij tot) 8GB tot je beschikking hebt. Lost het stripbook probleem beetje op.

http://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=bebook

verschil tussen de One en de mini is voornamelijk de scherm grootte, verder niks (dacht ik)

Door Tweakers user Femme, dinsdag 15 juni 2010 16:43

Het scherm van de iPad is onleesbaar in de zon. Dat is het voornaamste nadeel van de iPad. Bij e-readers heb ik een nogal back to the eighties gevoel vanwege de monochrome schermen en trage refreshtijd. Ik kan moeilijk geloven dat mensen zo enthousiast zijn over een product dat zulke duidelijke beperkingen heeft. Een comic lezen op een monochroom scherm lijkt me een nogal brakke ervaring.

Het gezeur over de vermoeidheid die lcd-schermen zouden veroorzaken vind ik nogal ver gezocht. Massa's mensen zitten acht uur per dag of langer achter een lcd-scherm en hebben daar geen enkele moeite mee. Nu opeens zou het een probleem zijn om er een boek op te lezen. Mijn inziens is het een excuus van e-readerkopers om de beperkingen van e-ink recht te praten.

Door Tweakers user gompje, dinsdag 15 juni 2010 17:27

Het gezeur over de vermoeidheid die lcd-schermen zouden veroorzaken vind ik nogal ver gezocht. Massa's mensen zitten acht uur per dag of langer achter een lcd-scherm en hebben daar geen enkele moeite mee. Nu opeens zou het een probleem zijn om er een boek op te lezen. Mijn inziens is het een excuus van e-readerkopers om de beperkingen van e-ink recht te praten.
Ik meen het als ik zeg "je moet het doen, dan pas geloof je het". Zelf ben ik programmeur en zit makkelijk 8+ per dag achter een beeldscherm, dus geloof me ik weet waarover ik praat: ik geloofde het nl. ook pas toen ik het zelf ervaarde. :)
Je kan het niet vergelijken: op je computer zit je bijna nooit uren aan een stuk naar tekst te turen; neen je leest hier wat, typt wat, je gaat naar een ander programma. Het is echt een heel verschil: lezen op een e-reader is veel rustiger en aangenamer.

Akkoord het is nog niet in kleur maar als je echte1 boeken leest mis je dit totaal niet. Evenals de "refreshrate" -- daarmee bedoel je waarschijnlijk de snelheid want een e-inkt heeft geen refreshrate, het scherm staat _stil_ -- went na een tijdje en hangt af van hard _en_ software. je hebt er trouwens enkel maar last van als je een pagina omdraait...

Just my 2 cents.

1 natuurlijk zijn "comics" ook boeken, maar hier primeert het visuele aspect, terwijl dit bij leesboeken ondergeschikt is

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 juni 2010 17:29]


Door Tweakers user Aham brahmasmi, dinsdag 15 juni 2010 18:21

Femme schreef op dinsdag 15 juni 2010 @ 16:43:
Bij e-readers heb ik een nogal back to the eighties gevoel vanwege de monochrome schermen en trage refreshtijd. Ik kan moeilijk geloven dat mensen zo enthousiast zijn over een product dat zulke duidelijke beperkingen heeft.
E-readers zijn in de eerste plaats bedoeld/geschikt om pagina's vol tekst (een e-boek) te lezen, waarbij refreshtijd niet/nauwelijks ter zake doet. Hiervoor is een e-reader onovertroffen, maar het is gewoon geen tablet/Ipad en je moet hem daar dan ook niet mee vergelijken.

Door Tweakers user FCA, dinsdag 15 juni 2010 19:06

Aham brahmasmi schreef op dinsdag 15 juni 2010 @ 18:21:
[...]


E-readers zijn in de eerste plaats bedoeld/geschikt om pagina's vol tekst (een e-boek) te lezen, waarbij refreshtijd niet/nauwelijks ter zake doet. Hiervoor is een e-reader onovertroffen, maar het is gewoon geen tablet/Ipad en je moet hem daar dan ook niet mee vergelijken.
Als je snel even iets terug wil lezen op een vorige pagina, dan speelt die refreshtijd wel degelijk mee. Ik heb er een tijdje 2 (een Sony en een Irex) getest, en ik vond het gewoon niet prettig lezen, elke keer zo'n pagina verder duurt te lang, zit je net uit het verhaal. Daarnaast vond ik het contrast van e-ink net wat minder dan van gewoon papier, ik had eerder wat extra verlichting nodig. En 512mb opslag is natuurlijk archaisch. Lezen in de volle zon kan ik niet eens met een gewoon boek, geef mij maar schemerduister om in te lezen.

Die e-readers zijn er wat mij betreft gewoon nog niet, en ik denk/vrees dat de iPad op dit moment zoveel beter is dat e-readers het gewoon niet gaan redden. Er zit wel meer potentie in, maar die is er nu nog niet, en ik weet niet of het nu nog wel doorontwikkeld gaat worden, nu iedereen een iPad kloon op de markt wil brengen.

Door Tweakers user RagingR2, dinsdag 15 juni 2010 20:31

Bedankt voor de reacties tot nu toe. Altijd nuttig hoe anderen erover denken.
Even wat dingen eruit gepikt:

@ _eLMo_ en @ Shaloca en @ Arthua:
Maar één boek meenemen en dan als je het uit hebt in India omwisselen zitten we inderdaad ook over na te denken. Er zijn wel hostels over de hele wereld waar je gewoon je boek kan omruilen in een gezamenlijke kast zeg maar, en er zijn vast ook wel winkeltjes met Engelse boeken in India. Nadeel is dat je in beide gevallen natuurlijk afhankelijk bent van wat er te krijgen is. En tja, meteen meenemen naar India is inderdaad niet wat je normaal doet met een nieuwe electronische gadget. Maar aan de andere kant... als dat nou net is wat het nut is van een e-book reader, waarom niet? En tja, alles kan gejat worden en alles kan kapot... :P

@Femme en @Gompje:
Femme, je noemt het monochroom, maar dat is het net niet, he. Het is, afhankelijk van welk model je kiest 8-shades of 16-shades greyscale. Maar ik ben het met je eens dat het visueel een beetje aandoet als "terug in de tijd", en dat je een e-book reader qua snelheid van het scherm ook eigenlijk niet moet vergelijken met een iPad of een Netbook. Het scherm van een e-book reader is bedoeld om de pagina van je boek te kunnen omslaan, en niet veel meer dan dat. Dat zou voor Jeanny prima zijn; en als je er voor tussen de € 150 en € 300 eentje hebt vind ik die prijs ook nog wel te rechtvaardigen. Inderdaad, hij heeft niet de kleuren en de functionaliteit van een iPad of een goede netbook/notebook maar je doet er ook een stuk minder mee en de prijs is dan ook een stuk lager. Zelf zit ik dus meer op de gedachte: als ik dan toch zo'n ding zou willen hebben dan is het meer om thuis comics te lezen + nog wat andere dingetjes te doen op de bank; dus met een kleurenscherm en wat meer functionaliteit, en niet om mee op vakantie te nemen.

Maar goed mochten we een e-book reader aanschaffen, dan zal ik zeker niet nalaten om effe uit te proberen hoe comics of andere kleuren-dingen er op zo'n schermpje uitzien. ;)

Verder kan ik me inderdaad best voorstellen als je een boek van 300 bladzijden in één ruk uit wil lezen op een TFT-scherm dat dat redelijk vermoeiend aan je ogen kan worden. E-book-reader-fabrikanten (leuk scrabbelwoord) zullen dat gegeven zeker wel gebruiken om hun product te promoten, maar zij hebben het zeker niet verzonnen. Ik hoor het van meer mensen (o.a. van Jeanny) dat ze vermoeide ogen krijgen van lang naar een TFT-scherm kijken; zelf heb ik er inderdaad ook nooit zo'n last van.

@Guussieboy en @FCA
Ja ik vind 512Mb ook echt belachelijk weinig, maar goed wel fijn om te weten dat je er gewoon SD kaarten in kan stoppen.
FCA, ik zo er niet zo zeker van zijn dat e-book Readers het niet gaan redden. Kijk, *ik* leg toevallig de link (net als andere comics-lezers misschien) tussen een iPad en een e-book Reader. Maar op zich zijn het natuurlijk twee totaal andere apparaten. De goedkoopste iPad staat in de Pricewatch vanaf € 617, terwijl je al vanaf € 145 een Sony PRS-300 hebt. Voor die-hard boeken-lezers die verder niet echt een computer- of gadget-neurose hebben denk ik dat de stap naar een e-book reader dus niet zo heel ver gezocht is, terwijl de stap naar een iPad of een andere Tablet / Slate dan nog behoorlijk groot is.

En iPad klonen... die zijn er toch al? Je zou ook kunnen zeggen dat de iPad een kloon van de HP Slate is. Er zijn in elk geval genoeg Tablet PC's op de markt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 juni 2010 20:41]


Reageren is niet meer mogelijk