iPad, Gutenberg en e-book readers

Door RagingR2 op zondag 28 maart 2010 01:34 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 5.370

Ik ben nog steeds niet van plan om een iPad te gaan kopen maar op zich is dit bericht wel interessant:

Nu.nl - 30.000 boeken gratis beschikbaar voor de iPad
AMSTERDAM - Apple lijkt een slag te willen slaan met de iPad als e-reader. Het bedrijf heeft bekend gemaakt 30.000 bekende boeken gratis beschikbaar te zullen stellen als de iPad op 3 april wordt gelanceerd. (...) De tablet-computer is niet standaard voorzien van de iBooks-applicatie, maar deze is gratis te downloaden in elke Apple store. Ook zullen betaalde titels te downloaden zijn. De gratis boeken worden verzorgd door Project Gutenburg. Deze organisatie maakt klassieke en populaire literatuur beschikbaar in een digitaal formaat.
Ik zou me als potentiële iPad-klant alleen wel een beetje afvragen welke 30.000 boeken dat dan precies zijn. De laatste Harry Potter en de huidige top 10 bij de boekenhandel zullen er wel niet tussenzitten. Project Gutenberg, dat trouwens met totaal 3 e's en 1 u wordt geschreven in plaats van met 2 u's, is op zich een goed initiatief dat al redelijk lang op internet bestaat:
http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page

Volgens mij hebben ze vooral oude boeken en andere boeken waar geen copyright (meer) op zit of die gratis te verkrijgen zijn. Op zich niets mis mee, want een hoop goede klassiekers kun je er dus zo krijgen, maar wel even belangrijk om te weten dus om dit "nieuws" een beetje te relativeren. Het eerste wat ik bovenaan lees als ik die site open is:
Project Gutenberg is the place where you can download over 30,000 free ebooks to read on your PC, iPhone, Kindle, Sony Reader or other portable device.
Oftewel, als ik het goed begrijp is die 30.000 uit dat nieuwsbericht gewoon de volledige catalogus van Project Gutenburg die áltijd al gratis te verkrijgen is; niet alleen voor iPad readers. Dus wat er in het nieuwsbericht nou precies bedoeld wordt met dat Apple en Gutenburg ze gratis voor de iPad aanbieden is mij een beetje een raadsel. Waarschijnlijk gewoon dat ze dadelijk ook via de applicatie iBooks te krijgen zijn, net zoals ze nu al op iedere computer via de website van Gutenburg te krijgen zijn. Nou, wooptidoo en chapeau! Het zou haast een schande zijn als dat níet zo was lijkt me. Dadelijk gaan ze nog als nieuws brengen dat je ook gratis op Google en op Wikipedia kunt.

Op dit moment heb ik nog zoiets van mwah, waarom zou ik een (nu nog) duur apparaat zoals een iPad of een e-book reader (want toegegeven, een iPad is meer dan puur een e-book reader) gaan kopen dat een stuk minder kan dan de gemiddelde laptop, met als belangrijkste doel om digitaal boeken te kunnen lezen op een manier die wat fijner is dan achter een bureau voor een beeldscherm. En op de iPad dus nog andere dingen zoals euh... ja, daar heb ik eigenlijk ook niet echt een goed beeld van, maar Jaap heeft daar wel een interessant artikeltje over geschreven:

Forceworks - Apple iPad: leuk? maar wat kan ik er in vredesnaam (niet) mee?

Maar goed, zeg nooit nooit, een paar jaar geleden had iedereen CD's en tegenwoordig hebben de meeste mensen meer muziek digitaal dan op andere media. Scheelt wel een hoop kastruimte natuurlijk en het is een stuk overzichtelijker, dus wie weet gaat het met boeken wel net zo. Ik vind de ontwikkeling van electronisch papier wel interessant. In tegenstelling tot een LCD-display lijkt het meer op gewoon papier; het beeld blijft ook gewoon staan zonder stroom dus het is ook nog een stuk energie-zuiniger. Enige nadeel is dat het op dit moment volgens mij alleen zwart-wit kan weergeven. Zo'n e-book reader zou wat mij betreft wel ooit een fijne manier kunnen zijn om bijv. stripboeken te lezen (graag wel in kleur) dus ik wacht de ontwikkelingen met spanning af.

Overigens wel leuk detail is dat Project Gutenberg vernoemd is naar Johannes Gutenberg, de uitvinder van de moderne boekdrukkunst. Nog even en dat is niet meer nodig... nou ja dat is ook weer wat overdreven misschien. Zijn uitvinding heeft er natuurlijk wel toe geleid dat informatie voor de massa toegankelijk werd, en in wezen doen Project Gutenberg, het internet en e-book readers natuurlijk hetzelfde.

Volgende: Over DLC, demo's en map-packs 04-'10 Over DLC, demo's en map-packs
Volgende: Win 7 up & running 03-'10 Win 7 up & running

Reacties


Door Tweakers user Richub, zondag 28 maart 2010 09:30

Ik heb de cd's en dvd van Project Gutenberg al 2 jaar ofzo op schijf in de kast liggen.

Dat Apple op deze manier bekendmaakt dat je 30.000+ boeken gratis bij je Ipad krijgt is IMHO een beetje volksverlakkerij: Die boeken zijn zeker al sinds 2006 voor iedereen gratis te lezen/downloaden.

"Het bedrijf heeft bekend gemaakt 30.000 bekende boeken gratis beschikbaar te zullen stellen als de iPad op 3 april wordt gelanceerd."

FOUT: Project Gutenberg stelt deze boeken al jaren gratis ter beschikking. ;)

Door Tweakers user Orian, zondag 28 maart 2010 09:35

Jup, ik las het ook en vond het al even belachelijk.

Grootste nadeel aan Gutenberg vind ik echter dat het vrijwel altijd om de originele versie gaat, dus de versie uit bijv. 1800, omdat op de "vertaalde" versies nog wél copyright zit.
Mijn Engels is alles behalve slecht, maar ik heb soms toch wel behoorlijke moeite om Engels uit 1800 te lezen. Dus meestal besluit ik dan toch maar langs de bibliotheek te gaan, en daar het boek te halen.
Daarom kan ik eigenlijk niet wachten op een digitale bibliotheek, waar je een (jaar)abbonement op kan nemen. Net zoals de echte bibliotheek nu, maar zodat ik de deur niet meer uit hoef. De vraag is alleen of dat ooit zal (mogen) bestaan...

Door Tweakers user Adion, zondag 28 maart 2010 10:03

Ik heb trouwens een vermoeden dat het ook zeker geen 30000 bekende boeken zijn.

Door Tweakers user hyptonize, zondag 28 maart 2010 12:01

Gutenberg, ik tel echt maar 2 e's? :?

Door Tweakers user RagingR2, zondag 28 maart 2010 12:06

@Richub ja leuk is dat met CD's en DVD's branden hé. :P
Mijn ervaring is ook je kan beter een extra HDD kopen dan *kijk* je tenminste nog een keer naar die dingen die je gedownload heb.

@Orian, ja klopt het zijn vooral oude klassiekers, en independent releases enzo volgens mij: dingen die gewoon gratis worden aangeboden. Voorlopig nog geen Harry Potter's enzo dus. Dus inderdaad @Adion, dat vermoeden lijkt me terecht. ;)

en @Orian, ja eigenlijk is het een beetje raar dat er waarschijnlijk voorlopig geen service zal komen dat je tegen een vast bedrag onbeperkt over boeken en muziek kunt beschikken want ja, in een bibliotheek kan dat in feite ook gewoon. Als jij 365 dagen lang elke dag 7 boeken en 4 CD's bij de bieb komt inwisselen voor 7 nieuwe boeken en 4 nieuwe CD's zal er niemand zeggen "moet je onderhand niet eens meer abonnement gaan betalen".

Maar ja dat doet niemand omdat je zoveel toch niet allemaal kunt lezen / luisteren, omdat je dan elke keer op en neer moet en omdat je in dat tempo waarschijnlijk vrij snel door de catalogus van de gemiddelde bibliotheek heen bent. Die laatste 2 problemen zouden bij een "internet-bibliotheek" respectievelijk niet meer bestaan en makkelijk op te lossen zijn.

De eerste blijft natuurlijk gewoon bestaan, dus de vraag is dan ook een beetje wat het bezwaar zou zijn om tegen een vast bedrag (zo goed als) onbeperkte toegang aan te bieden. So what als mensen tegen een vast bedrag de halve catalogus binnentrekken?

Het enige risico is dat ze zoveel binnen trekken dat het risico ontstaat dat ze na 2 maanden hun abbo weer opzeggen. Maar ja ook dat werkt maar gedeeltelijk, want er is niet zoiets als binnen 1 of 2 maanden alles binnentrekken wat je ooit zult willen lezen of luisteren; er zullen toch altijd nieuwe dingen blijven uitkomen, dus ik zou zeggen, laat iemand hier maar een slim business model voor maken, er is markt genoeg voor denk ik!

[Reactie gewijzigd op zondag 28 maart 2010 12:06]


Door Tweakers user SPee, zondag 28 maart 2010 13:30

Er zullen zeker wel bekende boeken tussen zitten. Ik heb er ook enkele gedownload en op mijn e-reader gezet (alleen nog niet gelezen ;) ).
Dit zijn b.v.: Hamlet, Romeo en Julia, Multatuli, 10.000 mijlen onder zee, etc. van schrijvers als; Shakespeare, Jules Verne, Mark Twain, Charles Dickens, Nietzsche, Grimm, H.G. Wells, etc.
De echt oude klassiekers dus :)
Het bedrijf heeft bekend gemaakt 30.000 bekende boeken gratis beschikbaar te zullen stellen als de iPad op 3 april wordt gelanceerd
Is meer als: Standaard worden de boeken van project Gutenberg op de HDD meegeleverd. (hoef je ze niet meer te downloaden)
Kost Apple niks, maar kunnen ze wel gebruiken om mensen over te halen om de iPad te kopen. Dat je ze ook gewoon gratis kan downloaden van de site van project Gutenberg hoeft de klant niet te weten ;)

Door Tweakers user we_are_borg, zondag 28 maart 2010 15:44

Wel als je het Engelse verhaal leest staat het er heel anders dan bij NU.nl ik denk dat het gewoon een vertaal fout is.

Door Tweakers user phizzie, zondag 28 maart 2010 16:02

Leuk, iPad met andermans veren pronken. Pun(s) intended. Mij valt het op dat er nog steeds te weinig content echt vrij is. De DRM en formaatsbeperkingen zijn mij echt een doorn in het oog.

Echter is er een significant verschil in de doelgroep van iPad en consorten. Als je niet teveel wilt sleutelen en echt voor gebruiksvriendelijkheid wilt gaan, koop dan een iPad. Wil je knutselen en tweaken, dan zou ik voor een alternatief gaan.

Leuke alternatieven voor een iPad zijn de Nook en de eDGe. Beiden met twee schermen die je wat meer bewegingsvrijeheid gaan geven.

@Orian, kijk eens bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam, daar kan dit al:
klik

Door Tweakers user RagingR2, zondag 28 maart 2010 19:15

@Phizzie, zelf zou ik eerder zo'n e-book reader met electronisch papier willen, en het zou helemaal mooi zijn als die binnen een paar jaar ook in kleur zouden bestaan, en ook .JPG en .CBR aankunnen zodat ik er comics op kan lezen :)

Door Tweakers user Orian, zondag 28 maart 2010 22:44

@Phizzie, bedankt voor de tip, eens kijken binnenkort :)

Reageren is niet meer mogelijk