Win 7 up & running

Door RagingR2 op woensdag 17 maart 2010 20:55 - Reacties (29)
Categorie: -, Views: 7.165

Euh, ik zei geloof ik in de vorige blog dat ik na een week wou kunnen melden dat Windows 7 als een zonnetje draaide. :P

Nou ja, het werkt nu allemaal maar iets later dan gepland. Niet omdat het zo moeizaam ging, maar gewoon omdat ik zoals gewoonlijk altijd tegen een reinstall aan zit te hikken. Gisterenavond vlak na het eten begonnen, en eigenlijk had ik het in een paar uurtjes gefixt, inclusief de meeste drivers en programma's geinstalleerd. Mooi, want nu ben ik toch nog op tijd klaar voor dit weekend, wanneer we met GeekPride! weer met een paar man een mini-LAN hebben. Beetje saai dus, weinig voeding voor een gepeperde blog, hehe. Nou ja een paar dingen die met tot nu toe opgevallen zijn dan maar.

Settings en drivers
Ten eerste, het overzetten van settings en het instellen van allerlei dingen. Ik had bij mijn vorige blog de tip gekregen om de Easy File Transfer eens te proberen om zo settings en zooi over te zetten van Vista naar Windows 7. Alhoewel ik het idee op zich netjes vind heb ik er uit eindelijk niet echt gebruik van gemaakt. Ik heb die tool gedownload en opgestart, maar ik vond het een beetje een deceptie. Dat wil zeggen, je kon allerlei dingen aanvinken die je zou willen overzetten, maar dat ging op een nogal grove manier, per map en per item zeg maar. Ik had niet echt het idee dat die app nou echt wist wát hij aan het backuppen was, en ik dacht van ja hallo, mijn hele C-schijf overzetten kan ik zelf ook wel. Ik had misschien verwacht dat die app iets meer zelf zou snappen wát hij over moet zetten en dat niet aan mij gaat vragen ofzo... ik weet het niet. Voorbeeldje: je kon ook je user map aanvinken, en de map waar al je game settings instaan. Maar ja, hallo, ik kan het wel aanvinken maar aan de helft van die dingen heb ik toch niets meer zonder dat ik de apps er weer opnieuw op zet, idem dito voor de games. Je zou gewoon moeten kunnen aanvinken: ik wil Office, Photoshop en COD:MW2 overzetten zonder ze zelf te hoeven reinstallen: ZOEK maar uit wat je daarvoor nodig hebt.
Anyway, ik heb Win 7 dus gewoon een clean install gegeven nadat ik in de setup had aangegeven dat hij even de C en D schijf moest vervangen door één grote partitie van 200GB. Het installen van Windows 7 ging verder eigenlijk vrij vloeiend; hardware werd zoals on-board netwerk en videokaart werden automatisch door Windows herkend, en bijv. voor de netwerk-kaart zag ik daarnet al dat hij zelf via Windows Update een update daarvoor gevonden had. Prima! Geen omkijken naar! Wat ik wel raar vond is dat hij mijn BenQ FP71E niet automatisch als 2e monitor herkende. Ik moest zelf Ati Catalyst installeren, en toen herkende hij hem wel.

Eigenaardigheden en nieuwigheden
Elke Windows versie komt weer met een paar nieuwe dingen die mogelijk heel handig zijn, maar sommige ook echt irritant. Zo viel me vrij snel op dat als je in Explorer een map aanklikt, en dan een submap, dat hij in de mappen-lijst in de linker pane niet automatisch die map openklapt zodat je daar ook de map ziet waar je in zit! WTF is daar nou weer het voordeel van, dat heb ik dus héél snel uitgezet. Bij Extra -> Mapopties kun je gelukkig aanvinken: Navigatievenster: "automatisch uitvouwen tot huidige map" (zie screenshot hieronder). Euh ja, DUH, hoezo zou je dat NIET willen aanvinken vraag ik me af? Overigens moest ik wel eerst zoeken hoe je de menu-balk van explorer hebt aangezet, want die staat standaard weer eens uit, alsof de "extra overzichtelijkheid" van het ontbreken van een paar knopjes op een horizontale menubalk opweegt tegen het feit dat het gewoon fucking irritant is dat je menu's als Bestand, Beeld en Extra niet direct aan kan klikken! Leuk geprobeerd Microsoft... maar goed, kleinigheidje gelukkig kan je het weer aanzetten.

http://tweakers.net/ext/f/P9txhjIkJiIqtM9uysdAvOHy/thumb.jpg

Een ander snel in het oogspringend verschil is dat de Quick-Launch balk en je taakbalk één geheel geworden zijn, zie screenshot hieronder. Dat wil zeggen, om te beginnen komen programma's die je open hebt staan zoals vanouds in de taakbalk onderaan je beeld te staan. Alleen niet meer zoals je gewend bent met een rechthoekig balkje met een icoontje met daarnaast de naam van het programma, maar een meer vierkantig blokje met alleen een icoontje erin; dat icoontje is dan wel wat groter dan voorheen. En als je wilt dat je dat programma altijd vanuit de taakbalk kunt opstarten, dan moet je er rechts op klikken en dan kiezen voor "dit programma vastmaken aan de taakbalk". Dan blijft ie dus staan ook als je het programma afsluit. Het is even wennen. Doordat de icoontjes groter zijn nemen ze wel wat meer plek in dan de quicklaunch-icoontjes voorheen, maar ze zijn dus wel kleiner dan de taak-items van openstaande apps voorheen waren. Voordeel is: elk programma komt dus hooguit 1x op je taakbalk voor. Als je hem open hebt staan staat hij niet én als quick-launch item én als taak-item op je balk, maar komt er gewoon een kadertje om het icoontje heen zodat je het verschil ziet tussen items die open staan en items die niet open staan, maar gewoon als "vastgemaakt" op de balk staan. En net zoals in Vista: als je meerdere instances van hetzelfde programma´s open hebt staan komt hij maar 1x op de taakbalk te staan. Als je op het icoontje klikt kun je kiezen welke instance je moet hebben; die feature ziet er ook weer net wat anders uit dan in Vista. Oh ja, en als je met de muis over een taakbalk-item gaat dat je open hebt staan krijg je na een halve seconde een klein previewtje van de naam + evt. bestandsnaam van het bijbehorende window dat daar achter zit. (Ik kreeg trouwens daar straks ook een keer een grafisch previewtje van het venster, maar nu ineens niet meer, wanneer hij dat wel of niet doet ben ik dus nog niet helemaal achter) In de praktijk heb je dus ruim voldoende taakbalk-ruimte. Je moet wel heel veel programma´s tegelijk open hebben staan of vastgemaakt hebben aan de taakbalk om de hele breedte tot aan je Systray rechtsonderin vol te krijgen. En al met al ziet je taakbalk er tamelijk (*schrik*) "Apple-ish" uit. Dat kan geen toeval zijn gezien de concurrentie die PC's tegenwoordig van Apple te verduren krijgen, maar op zich ziet het er niet verkeerd uit en is het behoorlijk gebruiksvriendelijk.

http://tweakers.net/ext/f/Hi6Q3LHesEnhxGugCTxsHlX5/thumb.jpg

Systray
Wat ik nog niet helemaal snap is hoe ik bijv. Live Messenger gewoon zoals voorheen in de systray kan krijgen. Als ik ingelogd ben klikte ik de Live Messenger altijd gewoon weg; als je dat nu doet staat hij dus in je taakbalk zoals hierboven beschreven. Hoewel daar op zich genoeg ruimte is vraag ik me toch af of hij niet gewoon in de systray kan. Heb het in de settings van Messenger nog niet kunnen vinden. Over de Systray gesproken, die is ook wel verbeterd. In die zin, dat je veel makkelijker dan voorheen voor elk item aan kunt geven of en zoja wanneer je dat icoontje in de systray wilt zien. Altijd, helemaal niet, of daar tussenin: alleen bij meldingen. Ideaal!!! Dat was voorheen af en toe een gezoek. Ik hoef het icoontje van Ati Catalyst daar echt niet te zien, zolang het werkt, weg met die icoontjes. Voorheen was je afhankelijk van of het bijbehorende programma of driver een optie "hide icon" had; nu zit die optie dus gewoon in Windows. Als je op het pijlltje in de systray klikt krijg je een mini-windowtje met de verborgen iconen, en een knopje "aanpassen", zie screenshot hieronder. Onder aanpassen krijg je een settings venster dat onder het Control Panel valt; daar kun je de instelling van alle icoontjes in je systray instellen; sterker nog, ook van alle programma´s die op dat moment niet opgestart zijn, maar die wel al minimaal 1x met een icoontje in de systray hebben gestaan.

http://tweakers.net/ext/f/CvTQUAv5uBNj3wTHSWBndzhC/thumb.jpg

En last but not least: Windows 7 bevalt tot nu toe goed. Het ziet er net zo mooi of net nog wat mooier uit dan Windows Vista, en het draait zeker zo vloeiend. Misschien zelfs wat vloeiender, maar goed dat kan verbeelding zijn. :P Het belangrijkste is dat ik weer een fresh install heb, en in tegenstelling tot voorheen weer vooruit kan op m'n C-schijf die echt rrrrramvol zat, wat de belangrijkste reden was dat ik echt moest reinstallen, zie vorige blogpost.

So long !

Volgende: iPad, Gutenberg en e-book readers 03-'10 iPad, Gutenberg en e-book readers
Volgende: Upgrade naar Windows7 02-'10 Upgrade naar Windows7

Reacties


Door Tweakers user Ad4NL, woensdag 17 maart 2010 21:06

Het Windows Live Messenger probleem is vrij eenvoudig op te lossen, je moet er gewoon voor zorgen dat het programma in compatibiliteitsmode word gestart (bijvoorbeeld Vista of XP).

Zie ook: http://www.howtogeek.com/?p=1522

Door Tweakers user X_lawl_X, woensdag 17 maart 2010 21:06

Je kan Live Messenger in de systray krijgen door het volgende te doen:
WLM > Eigenschappen > Compatibiliteit > Dit programma uitvoeren in de compatibiliteitmodus voor: Windows Vista.

:)

Edit: MTrip was me voor.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 maart 2010 21:06]


Door Tweakers user theepot, woensdag 17 maart 2010 21:44

ik heb zelfs een 'ouderwets' quicklaunch tabje gefabriceerd (wat vrij eenvoudig is) en de actieve programma-vensters ongebundeld in 'xp stijl' op de taakbalk staan. Dat vind ik zelf toch wel stukken duidelijker.

Door Tweakers user Spetsnaz, woensdag 17 maart 2010 22:27

En last but not least: Windows 7 bevalt tot nu toe goed. Het ziet er net zo mooi of net nog wat mooier uit dan Windows Vista, en het draait zeker zo vloeiend. Misschien zelfs wat vloeiender
Totdat je een keer XP installeert, dan merk je opeens hoe traag Vista en W7 zijn.

Door Tweakers user plofkip, woensdag 17 maart 2010 22:35

@Mito
Jij hebt duidelijk nog niet met Windows 7 gewerkt op een beetje fatsoenlijke pc... :X

Door Tweakers user C-dude, woensdag 17 maart 2010 22:46

Het enige wat ik echt miste was een "Show Desktop" button aan de linkerkant. Gelukkig is deze gemakkelijk terug te zetten :)

http://www.sevenforums.co...aunch-enable-disable.html

Door Tweakers user Hann1BaL, woensdag 17 maart 2010 22:59

@Mito: ongeacht wat benchmarks laten zien, op een degelijke pc draait windows 7 als het zonnetje. Dan vergeet je nog de toegenomen gebruikersgemakken waardoor je alles veel sneller kunt doen. Zeker als je met meerdere schermen werkt is Windows 7 een grote uitkomst. De winst die je boekt door met Windows 7 te werken is al genoeg om Windows XP niet meer aan te willen raken.

Ik irriteer me tegenwoordig aan hoe slecht je eigenlijk met XP kunt werken.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 17 maart 2010 23:09

@cdude - helemaal rechts onder naast je klokje zit een show-desktop knop (ook al heeft ie geen icon), (on mouse over ) zie je 'm alleen, - ( onclick - krijg je hem ook echt voor je).

Door Tweakers user RagingR2, woensdag 17 maart 2010 23:10

@Mito op de laptop van mijn vrouw loopt XP inderdaad een stuk vloeiender dan Vista (en Windows 7 heb ik niet eens geprobeerd, zie 2 blog-posts van mij terug). Daarom heb ik het standaard mee geleverde Vista ook vervangen door XP die ik zelf nog had liggen. Maar goed dat is gewoon een kwestie dat die laptop qua specs gewoon nog niet klaar was voor Vista, en de leverancier IETS te enthousiast met Microsoft een deal heeft gesloten om op die serie ook al Vista te leveren.

Maar op mijn PC lopen Vista en Windows 7 allebei als een zonnetje hoor. En hij start ook behoorlijk snel op.

Uiteraard is het zwaarder dan XP, maar goed dat heb je bij elke volgende versie van Windows wel. Kwestie van upgraden! Als je over wilt stappen ten minste... Behalve van Vista naar Windows 7 dan, want dat verschil merk je niet of nauwelijks, of zelfs in positieve zin!

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 maart 2010 23:11]


Door Tweakers user ElPacoo, woensdag 17 maart 2010 23:11

@C-dude
Helemaal rechts op je taakbalk zit een doorzichtige knop, dat is ook een show desktop knop. Klik je daarna nog een keer, dan zet hij de programma's weer open zoals je ze open had staan.

Door Tweakers user Spetsnaz, woensdag 17 maart 2010 23:19

@kipusoep
PC van een half jaar oud is niet fatsoenlijk?

@Hann1BaL
Ik heb bijna een half jaar Windows 7 gedraaid, Ik ben weer terug gegaan omdat ik een oude applicatie voor school moest gebruiken die niet werkt onder Windows 7, ook niet met compatibiliteit modus.
Nu ik weer op XP draai wil ik niet meer terug, alles is zoveel sneller en ik snap niet welke functionaliteiten je bedoelt die onmisbaar zijn, ik mis niks met XP.
Ook meteen weer Office 2003 erop gezet ipv Office 2007, wat een opluchting is dat.
Ik heb daarom maar besloten om nog een paar jaartjes bij XP te blijven. :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 maart 2010 00:04]


Door Tweakers user GrooV, woensdag 17 maart 2010 23:49

IK heb zelf alweer de taakbalk zoals in Vista terug gezet, met quick launch :)

Door Tweakers user C-dude, donderdag 18 maart 2010 00:15

@i-chat
@ElPacoo

I know, maar door gewoonte verkies ik die knop aan de linkerkant. Die doorzichtige knop wordt ook wel gebruikt, maar in serieus mindere mate ;)

Door Tweakers user PerfectLight, donderdag 18 maart 2010 00:47

Ik ben ook laatst overgestapt op Windows 7 (vanaf Vista) en heb een paar kleine commentaartjes, natuurlijk :P.

Euh ja, DUH, hoezo zou je dat NIET willen aanvinken vraag ik me af?
Nouja, sommige mensen vinden dat irritant, waaronder ik. Voor mij hoeft ie niet helemaal uit te klappen. Ik gebruikte dat dingetje ook nooit in Vista. Ik had m altijd dichtgeklapt.

het gewoon fucking irritant is dat je menu's als Bestand, Beeld en Extra niet direct aan kan klikken!
Wederom, niet mee eens. Ik gebruik die knoppen toch noooooooooit :P.

Een ander snel in het oogspringend verschil is dat de Quick-Launch balk en je taakbalk één geheel geworden zijn
Alhoewel dit door veel mensen toegejuicht wordt, ben ik hier zwaaar op tegen. Dit vooral omdat het mij een extra klik en een paar seconden extra doet wachten voor ik 1 van de (meestal 3 of 4) explorer windows kan aanklikken als ik ertussen wil switchen.
Ik heb dus m ingesteld op: Kleine pictogrammen gebruiken, en Combineren als taakbalk vol is. Zolang hij niet vol is mag windows m volstauwen met wat dan ook. Ik vind het toch wel omdat ik weet waar het staat.
Overigens vind ik het wel prima dat de quicklaunch nu vervangen is door het "tabje" van het programma als je het opent.

Dat je geen previewtjes meer krijgt ligt volgens mij aan het feit dat je de aero uit hebt staan. Dan laat ie zo het venster zien en maakt ie alle andere die ervoor staan doorzichtig.

Ook heb je het niet over het automatisch op de helft van het scherm zetten van geopende schermen (door het slepen naar de zijkant). Dat vind ik zelf ook een heerlijke functie! Of het "shaken" van een venster, waardoor de rest geminimaliseerd wordt.

Windows 7 start bij mij alleen iets sneller tov Vista, en venstertjes openen wat sneller mss. Maar ik zou sowieso nooit terug willen naar XP (@Mito), die blauwe balk komt m'n strot uit, en ik kan er geen seconde langer naar kijken :P.

^^

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 maart 2010 00:48]


Door Tweakers user Spetsnaz, donderdag 18 maart 2010 00:50

@PerfectLight
Die blauwe balk vind ik ook lelijk. :)
Classic theme ftw. :P

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 18 maart 2010 05:52

. (Ik kreeg trouwens daar straks ook een keer een grafisch previewtje van het venster, maar nu ineens niet meer, wanneer hij dat wel of niet doet ben ik dus nog niet helemaal achter)
Aero peek werkt enkel als aero aanstaat. In je meegeleverde screenshot zie ik dat aero uitstaat, dan werkt het idd niet.
Totdat je een keer XP installeert, dan merk je opeens hoe traag Vista en W7 zijn.
Ik ben al men XP machines aan het omzetten naar 7 en ik merk nergens traagheid op. Het kan zijn dat 7 trager is maar over het algemeen heb ik niet het GEVOEL dat het trager is.

Door Tweakers user RagingR2, donderdag 18 maart 2010 06:19

@Perfectlight en @Blokker_1999:

Das toch appart dat jij in die screenshot kan zien dat Aero uitstaat want ik heb hem helemaal niet uitgezet, en terwijl ik dit typ werkt het ineens weer wel!

@PerfectLight: dat op de helft van het scherm zetten had ik inderdaad al gezien, kan wel eens handig zijn denk ik, maar aangezien ik 2 schermen heb is die functie voor mij een beetje overbodig. Dat "schudden" had ik nog niet ontdekt en is inderdaad wel grappig!

@ PerfectLight en @ Mito:
Hoezo blauwe lelijke balk? Je bedoelt de taakbalk? Die is in Vista en Windows 7 toch ook gewoon blauw? Vind er niets mis mee eigenlijk. De eerste paar jaar dat ik Windows XP gebruikte ging ik het nog telkens terug zetten na een reinstall op de classic theme, zodat het er uit zag als Windows 2000. Tot dat ik bedacht dat het functioneel eigenlijk geen fuck uitmaakte, en het me alleen maar tijd en moeite bespaarde om dat soort dingen NIET telkens terug te gaan zetten. :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 maart 2010 06:19]


Door Tweakers user Naiki, donderdag 18 maart 2010 08:17

Smaken verschillen qua kleur mijn taakbalk is gewoon zwart :). Overigens ik heb zelf thuis XP weer draaien, bij gebrek aan een Windows 7 licentie en niet het geld (en overigens nog even te duur op het moment.) om een licentie te kopen.
Op mijn werk daar in tegen is wel windows 7 geinstalleerd en draait als een zonnetje, merk eigenlijk geen verschil met Windows XP.
Of Windows 7 nou langzamer is of niet ik zou zelf persoonlijk liever op Windows 7 werken, ik heb toch daarbij een beter gevoel dan bij XP. Maar ja rekeningen en kind op komst gaan voor windows 7 dus zal voorlopig maar bij windows XP blijven.

Door Tweakers user Roy-91, donderdag 18 maart 2010 08:42

Bedoel je in de volgende zin niet Windows 7? :P

Het installen van Vista ging verder eigenlijk vrij vloeiend

Door Tweakers user ChojinZ, donderdag 18 maart 2010 10:25

"Nu ik weer op XP draai wil ik niet meer terug, alles is zoveel sneller en ik snap niet welke functionaliteiten je bedoelt die onmisbaar zijn, ik mis niks met XP"

1 woord: TRIM
http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM


Ooit weleens met TRIM supported SSD-schijf gewerkt? Moet je eens op XP doen en dan na een maand of 2 kijken naar de performance.... ;)

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 maart 2010 10:26]


Door Tweakers user Snake, donderdag 18 maart 2010 10:45

Waarom heb je Aero afstaan? (je balk beneden is namelijk niet 100% Aero maar die kleurtjes alsof je connect over RDP)

Door Tweakers user Spetsnaz, donderdag 18 maart 2010 13:55

@ChojinZ
True, maar was daar geen third party software voor?
Ik heb verder geen ervaring met SSD, ik vind ze nog te duur. :)

Door Tweakers user JonathanP, donderdag 18 maart 2010 14:57

@ChojinZ en Mito

Ik draai XP met een Intel X18-M SSD. M'n cache, pagefile etc schrijf ik met Ramdisk weg, aangezien XP toch niet om kan met de volle 4gig ram, is dat mooi efficiënt.
TRIM kan idd een argument zijn om over te gaan naar W7, maar ik merk echt geen preformance verlies. Draai deze opstelling nu al een aantal maanden.

Zie nu dat hij flink in prijs is gestegen, toen ik hem kocht was ie 160 € voor 80 gig. :)

Door Tweakers user RagingR2, donderdag 18 maart 2010 16:54

@Snake
"Waarom heb je Aero afstaan? (je balk beneden is namelijk niet 100% Aero maar die kleurtjes alsof je connect over RDP)"

Volgens mij heb ik Aero gewoon aan staan. Sowieso wat bedoel je met "niet 100% Aero"; is er een tussenweg tusseen "aan" en "uit" dan? En waar zie je dat aan? En dat laatste gedeelte van je quote over kleurtjes en RDP snap ik totaal niet. Je bedoelt remote desktop? Nee dat gebruik ik niet, en wat heeft dat met kleurtjes te maken?

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 maart 2010 16:54]


Door Tweakers user Spetsnaz, donderdag 18 maart 2010 17:07

@RagingR2
Als Aero aanstaat is je taakbalk meestal doorzichtig, de taakbalk op jou screenshot is niet doorzichtig wat meestal een teken is dat Aero uitstaat.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 18 maart 2010 20:48

simpel, wanneer aero aanstaat zou de taakbalk ook transparant moeten zijn, op die screenshot heeft deze een solide kleur.

Aero kan uitgeschakeld worden door andere applicaties. Vooral applicaties die aan 3D rendering doen of ander grafisch intensief werk.

Door Tweakers user RagingR2, donderdag 18 maart 2010 21:57

Hm wazig, ik keek bij thema's en het standaard Aero thema stond wel gewoon aan, en zelfs toen ik hem voor de zekerheid nogmaals selecteerde kreeg ik geen doorzichtige taakbalk. Nou zit er zo'n knopje "problemen met doorzichtigheid en andere Aero-problemen oplossen" of zoiets, nadat ik die aanklikte en liet reutelen kreeg ik een vage probleemomschrijving en werd de taakbalk ineens weer wel halfdoorzichtig.
Blijkbaar is het dus nu al een bekend probleem dat Aero af en toe vaag doet zonder dat je als gebruik zelf iets hebt veranderd. :/

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 19 maart 2010 07:22

heb hier zelf zo nog geen enkel probleem gehad en heb 7 toch al op enkele totaal verschillende systemen geïnstalleerd.

Door Tweakers user PerfectLight, vrijdag 19 maart 2010 14:11

@RagingR2:
De taakbalk is in Vista/7 elke kleur die je m maar wilt hebben :D. Dat is het mooie. En als ie doorzichtig is neemt ie n btje de kleur van je BG over ^^.

En ja de Aero kan wel eens vaag doen. Al heb ik daar al heel lang geen last meer van gehad. In Vista had ik altijd dat als de Aero voor een programma uitging en dat programma crashte dat ik m handmatig weer aan moest zetten. Dat vondk erg vervelend.

@Mito:
In XP had ik het Zune Theme. Die vondk wel mooi ^^. Dat classic is ook zo kaal..

Reageren is niet meer mogelijk