Toch PS2-games op de PS3?

Door RagingR2 op woensdag 23 september 2009 13:38 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 7.393

Ik werd blij verrast door dit nieuwsbericht:

Sony gaat PS2-games verkopen in PlayStation Network Store

Yes! Eindelijk...
Uit het document blijkt dat Sony plannen heeft om PlayStation 2-games te emuleren voor de PS3 om ze in de PlayStation Network Store te kunnen verkopen; dat gebeurt nu al met veel PS1-titels. De hele PS2-catalogus zou in de nabije toekomst weer op de PS3 speelbaar moeten zijn.
Dat klinkt prima. Hopelijk gaan ze dit nog wel uitvoeren voor dat er een PS 4 op de markt komt. :P

Het is eigenlijk schandalig dat die PS2-emulatie er al zo lang niet is, behalve dan héél even op de eerste twee modellen (20GB en 60GB) van de PS3:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ps3#Model_comparison

Daardoor hebben de kortingsbakken en ik denk ook Sony zelf heel wat potentële omzet misgelopen. Als ze dit nu toch gaan invoeren, en een beetje op tijd, dan krijgen ze misschien toch nog wel wat omzet van mij, want op zich wil ik best nog eens wat oude PS2 games uitproberen voor een paar Euro.

Tot nu toe heb ik nooit PS2 games uitgeprobeerd. Ik geloof dat de 80GB-versie die ik heb "partially software emulated PS2 compatability" heeft, maar wat dat betekent is me nooit echt helemaal duidelijk geworden, dus tot nu toe heb ik er nooit geld aan uit gegeven met het risico dat een game dan niet werkt. Je zult net zien dat je een game te pakken hebt die niet binnen het gedeelte "partially emulated" valt.

Anyway, ik heb even verder gelezen en als ik het goed begrijp gaan ze nog steeds geen compatibiliteit verzorgen, maar gaan ze PS2-games omzetten zodat ze op de PS3 werken, en kun je die vervolgens alleen maar via PSN kopen. Schijfjes die stof liggen te vergaren in je kast, of die je uit de kortingsbakken denkt te gaan vissen gaan dus nog stééds niet werken.

Voor mij zelf maakt dat niet zo heel veel uit, aangezien ik nooit een PS2 heb gehad of PS2-spellen gekocht heb. Voor mij maakt het dus niet heel veel uit of ik PS2-spellen uit de kortingsbakken moet vissen, of dat ik ze online koop via PSN.

Maar voor alle mensen die wel PS2-spellen hebben liggen is het wel gruwelijk asociaal. En ik vind het ook een enorme arrogantie en asocialiteit van Sony naar iedereen die met de verkoop van games te maken heeft. Denk aan alle PS2-games die nog in de schappen liggen bij winkels en webshops, of die nog ergens in een magazijn rondzwerven. Op deze manier komt er dus nog stééds geen manier waarop ze ooit van die spellen afkomen, terwijl er wél een potentiële markt voor is.

Maar nee, Sony wil blijkbaar erg graag dat je hun eigen service PSN gebruikt en via daar de games koopt, en ze hebben er blijkbaar geen enkele boodschap aan dat er nog winkels en webshops zijn die PS2-games hebben liggen. Heel lang was er geen PS2-compatibiliteit terwijl iedereen dat wel graag wilde; nu gaan we het wel alsnog invoeren maar dan wel zo dat jullie (winkels) er nog steeds niks aan verdienen. Zou Sony er via PSN ook meer aan verdienen dan wanneer een PS-game via een normale winkel verkocht wordt vraag ik me af? Vast wel...

Volgende: Vaag PC-probleem toch opgelost 10-'09 Vaag PC-probleem toch opgelost
Volgende: Even over de PS3 08-'09 Even over de PS3

Reacties


Door Tweakers user Woutoud, woensdag 23 september 2009 13:45

Alleen de eerste 60GB-versie had "partially software emulated PS2 compatability", alle types daarna niet meer.

En PS2 games in de PSN-store vind ik prima voor de mensen die die games hebben gemist, maar ik zie liever dat ik mijn PS2 games gewoon in mijn PS3 kan steken.
Of dat dan ook kan is nog niet bekend...

Door Tweakers user 90710, woensdag 23 september 2009 13:48

Er in steken gaat natuurlijk altijd, maar of het spel werkt :p

Door Tweakers user TrekDude101, woensdag 23 september 2009 13:53

Ik vind PS2 emulatie echt totaal niet belangrijk, ik heb nooit een PS2 gehad en nu ik een PS3 heb hoef ik ook geen PS2 games meer te spelen, aangezien ik PS3 games heb :)

Door Tweakers user himlims_, woensdag 23 september 2009 13:58

Hans, wat is jouw psn? Keer battle of the ossenaren houden :+

Door Tweakers user ZaPPZion, woensdag 23 september 2009 14:14

Op zich een goed initiatief, maar had ook liever gezien dat het ook gewoon met een "schijfje" kon. Veel mensen hebben namelijk nog PS2 spellen, waardoor je er heel makkelijk aan kunt komen. Bovendien wil ik series als Final Fantasy natuurlijk gewoon spelen, dus ik snap niet waarom niet alle ps3's backwards compatible waren.

Door Tweakers user RagingR2, woensdag 23 september 2009 14:18

ZaPPZion, ja dat laatste snap ik inderdaad ook nooit. Als ze er geen geld en moeite in zouden willen steken om die PS2-compatibiliteit te maken, dan zou dat erg lam zijn, maar dan zou ik het nog snappen.

Maar er ís ooit een PS2-compatible PS3-model geweest, dus de techniek bestaat al. En toen lieten ze dat vanaf een bepaalde generatie PS3 ineens weg... daar kan ik echt totaal niet bij. Niet alleen is het vreselijk irritant en frustrerend; ik snap er de logica ook gewoon niet van! Welk belang heeft Sony er ooit bij gehad om er bewust voor te gaan zorgen dat mensen géén PS2 games meer op hun PS3 kunnen spelen terwijl dat bij de vorige generatie wel kon/mocht? Als iemand die logica snapt dan mag hij het zeggen...

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 september 2009 14:19]


Door Tweakers user TrekDude101, woensdag 23 september 2009 14:23

Als iemand die logica snapt dan mag hij het zeggen...
Zal ik het zeggen? :P Kostenbesparing. Sony maakt verlies per verkochte PS3 (in die tijd nog meer dan nu) en daarom hebben ze de 40GB geintroduceerd, met allerlei features eraf gestript zoals de card reader, 2 usb poorten en dus de BC. Zo zorgde Sony ervoor dat de verliezen niet gigantisch uit de hand zijn gelopen.

Door Tweakers user himlims_, woensdag 23 september 2009 14:29

Welk belang heeft Sony er ooit bij gehad om er bewust voor te gaan zorgen dat mensen géén PS2 games meer op hun PS3 kunnen spelen terwijl dat bij de vorige generatie wel kon/mocht?
omdat de PSN interresant(er) is geworden > extra inkomsten.
Men kan oude games spelen (wint sony niets mee), of je kunt de games kopen in de store (extra centjes sony)

Door Tweakers user Cablekevin, woensdag 23 september 2009 14:34

@RagingR2:
Sony heeft lange tijd geen wist gemaakt op de verkoop van de Playstation 3, omdat dat het start model was zat er nog een EE (emotion engine) chip in. Deze gaf de Playstation 3 zijn Playstation 2 backwards compatibiliteit. Bij de verkoop van het apparaat moest het uit de lengte of uit de breedte komen. Daarom hebben ze de EE Chip geschrapt om zo meer winst uit de verkoop van de Playstation 3 te krijgen. Slimme zet van sony voor hun portomoné maar slecht voor de gebruikers van het latere model van de Playstation 3. Echter komt er software emulatie aan via de Cell processor, Sony heeft ongeveer één of twee maanden geleden een patent ingediend om bepaalde processen via deze processor te sturen. Ik ben er persoonlijk van overtuigt dat er Software Emulatie gaat komen voor iedere Playstation 3 wat normaal degelijk functioneert met 99% van de games. ECHTER hoe sony zichzelf nu voortbeweegt over de paden waar ze nu overheen gaan weet ik het allemaal zo net nog niet. Ik vind de kwaliteit er een beetje te hard op achteruit hollen de laatste tijd.

Door Tweakers user Bor, woensdag 23 september 2009 17:33

Ik ben helemaal niet blij verrast gezien er geen disc support komt en je dus alle games opnieuw zal moeten kopen.

Door Tweakers user dusty, woensdag 23 september 2009 18:41

Ik vind PS2 emulatie echt totaal niet belangrijk, ik heb nooit een PS2 gehad en nu ik een PS3 heb hoef ik ook geen PS2 games meer te spelen, aangezien ik PS3 games heb
Echter zijn er veel meer spelen beschikbaar voor de PS2, waaronder redelijk veel verschillende RPG spelen, die in mijn mening nog steeds te weinig beschikbaar zijn in PS3 formaat..

Heb ik persoonlijk natuurlijk wel het geluk dat mijn PS3 hier gewoon PS2 kan afspelen.

Door Tweakers user dusty, woensdag 23 september 2009 18:44

Tot nu toe heb ik nooit PS2 games uitgeprobeerd. Ik geloof dat de 80GB-versie die ik heb "partially software emulated PS2 compatability" heeft,
op de site van playstation is er een lijst van spelen die je kunt spelen, en de spelen die problemen veroorzaken staat er ook bij wat er mis kan gaan, soms is dat gewoon een klein bugje waar je waarschijnlijk wel mee kunt leven.

Door Tweakers user RagingR2, woensdag 23 september 2009 19:47

@ Cablekevin:

Ze besparen dan misschien wat geld met het niet meer hoeven produceren en implementern van die EE chip; alhoewel ik me afvraag hoeveel ze daar nou precies mee besparen als die chip al ontwikkeld is. Wat kost het om 1 zo'n chipje te maken en in te bouwen in een PS3 die toch al gebouwd moet worden?

Maar daarnaast vraag ik me af of ze op deze manier niet meer geld mislopen. Al die tijd sinds maart 2007 toen het eerste PS3-model uitkwam dat geen hardware-based PS2-compatibiliteit had hebben ze potentiële verkoop van PS2-spellen laten lopen. Ik neem tenminste aan de Sony ook geld over houdt aan elk verkocht spel. En bovendien staan hoge verkoopcijfers van spellen ook altijd goed als publiciteit voor een console (de Playstation familie) en het bijbehorende merk (Sony).

En daarnaast krijgen ze op deze manier een hoop slechte publiciteit; vriend en vijand ergert zich aan het gebrek aan PS2-compatibiliteit, en daardoor worden er misschien wel mensen richting de concurrentie gejaagd, en verkopen ze anders verkocht zouden hebben...

Dus tja... als het een bezuinigingsmaatregel is dan *snap* ik in principe de redenatie, maar volgens mij is het erg kortzichtig. In een concurrende markt zoals die van de consoles is bezuiniging lang niet altijd het slimste wat je kunt doen lijkt me. :/

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 september 2009 19:48]


Reageren is niet meer mogelijk